Rezygnacja z członkostwa w zarzadzie sp. z o.o. oraz z udziałów

• Autor wątku Autor wątku ziuta22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziuta22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, Jestem członkiem zarządu w sp. z o.o. jako dyrektor i mam 15% udziałów natomiast prezes ma 80 % udziałów. Posiadam umowę o pracę a prezes nie. Chciałbym zrezygnować z członkostwa oraz z udziałów, ponieważ prezes kompletnie nie interesuje się firmą.

W jaki sposób można zrezygnować z członkostwa i udziałów w sp. z o.o.?
Jakie są opłaty?

Z członkostwa w zarządzie składając oświadczenie Spółce, że rezygnujesz. Najlepiej z uzasadnieniem (takim powiedzmy, nieweryfikowalnym ale ważnym).

Udziały możesz tylko zbyć więc musisz znaleźć na nie najpierw nabywcę.

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze kilka pytań.
Czy muszę zgłaszać w sądzie rezygnację z członkostwa w zarządzie?
Czy wspólnik może się nie zgodzić na moją rezygnację? Jeżeli się nie zgodzi, co wtedy?

Udziały - czy mogę zrzec się udziałów, oddać dobrowolnie w formie darowizny itp?

Zmianę zarządu zgłasza Spółka a konkretnie jej organ, którym ty w momencie złożenia rezygnacji już nie jesteś - nie możesz więc ani nie masz podstawy prawnej żeby taki wniosek składać.

Nie potrzebujesz zgody wspólnika na rezygnację.

Możesz oddać dobrowolnie udziały, natomiast problem jest caly czas taki sam - tak jak i przy sprzedaży, tak i przy darowiźnie musisz mieć komu je przekazać.

Jeżeli skład rady jest dwuosobowy i jedna zrezygnuje to kto słada wniosek do sądu i jaki jest na to czas od momentu zlożenia rezygnacji przez jednego z członków?

Skład zarządu, oczywiscie.
Przepraszam za błąd.

To zależy jaka jest reprezentacja, jeśli jednoosobowa to zarząd (pozostały) powinien niezwłocznie złożyć do KRS wniosek o ujawnienie zmian w składzie.

Powrót