Rezygnacja z egzaminu zawodowego oraz problem z matematyką

• Autor wątku Autor wątku Ghost_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghost_21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jestem uczniem czwartej klasy technikum. Szkoła ma własny system nauczania, toteż aby zaliczyć sprawdzian/kartkówkę z przedmiotu zawodowego trzeba napisać na 75%, bo taki jest próg zaliczeniowy. Jutro jest ostatni dzień w którym są lekcje z przedmiotów zawodowych więc i nauczyciele wystawiają oceny końcowe. Problem polega na tym, że przeniosłem się z jednego technikum do ówczesnego od początku czwartej klasy. Na początku było bardzo ciężko przyzwyczaić się do progu zaliczeniowego i niestety, do dnia dzisiejszego nie udało poprawić mi się przedmiotu. Czy jest możliwość, aby jutro podczas wystawiania ocen oznajmić nauczycielowi bądź napisać stosowne pismo, aby w zamian za ocenę dopuszczającą zrezygnować z przedmiotów zawodowych? jestem zdeterminowany do tego stopnia, że zależy mi tylko i wyłącznie na maturze.
Druga kwestia jest taka, że matematyk w szkole to Pan w sędziwym wieku u którego połowa klasy będzie miała wystawione oceny niedostateczne. Jest u niego zasada, że by zaliczyć semestr trzeba mieć przewagę ocen pozytywnych niż negatywnych co jest zrozumiałe. W obecnej sytuacji mam zaliczone pół na pół, potrzebuję tylko jednej kartkówki do zaliczenia, a ostateczną szansę będę mieć w piątek i tylko przez 30 minut. Problem polega na tym, że u Pana matematyka jest podział na maturzystów i nie maturzystów. Ci, co złożyli deklarację piszą kartkówki specjalnie dla maturzystów, a Ci co nie dostają lekko łatwiejsze, choć wciąż te same rzeczy do napisania. Deklarację składałem, jednak z powodu zagrożeń z przedmiotów zawodowych nie jestem pewny, czy do matury przystąpię, więc pisałem kartkówki dla nie maturzystów, poza tym z moją matematyką jest bardzo kiepsko, toteż i łatwiej było mi pisać zadania dla nie maturzystów, byleby tylko je zaliczyć na ocenę dopuszczającą. Matematyk z kolei mówił, że osoby, które piszą kartkówki dla nie maturzystów automatycznie przez niego są skreślany z listy maturzystów. Czy ma on taką możliwość? Czy może kogoś skreślić z listy maturzystów?
Prosiłbym o szybką odpowiedź, ponieważ czasu mam bardzo mało, a koniecznie zależy mi na odpowiedzi już teraz.
Z góry dziękuję. :)

Kwestia pierwsza, nie, nie ma takiej możliwości.
Kwestia druga, konieczna szybka rozmowa z dyrektorem szkoły lub zgłoszenie problemu do Kuratorium Oświaty.

Deklaracje zostały wysłane kilka miesięcy temu przez dyrektora, nie ma możliwości ich zmiany. Możesz się upewnić czy widniejesz na liście idąc do sekretariatu/dyrekcji.

Powrót