Rezygnacja z mieszkania. Pytanie.

• Autor wątku Autor wątku Luqe123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luqe123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
wynajmuję mieszkanie w Anglii przez agencję. Płacę miesięcznie 525 funtów. Depozyt mam zapłacony na kwotę 475 funtów. Umowę mam już w tym momencie przedłużaną z miesiąca na miesiąc. Jeżeli chciałbym się wyprowadzić jestem zobowiązany powiadomić o rezygnacji miesiąc wcześniej. W tym momencie następną opłatę za mieszkanie mam uiścić 29 kwietnia- będzie to opłata ważna do 29 maja. Problem jest taki, że mam nagła konieczność powrotu do Polski. Muszę to niestety zrobić najszybciej jak to tylko możliwe. Tak więc będzie to początek maja. Pytanie moje jest takie czy jeśli nie zapłacę za nast. miesiąc (to jest maj) czynszu, to czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne? Wiem, że biorą sobie depozyt, mi nie oddają, to normalne. Mam niestety problem finansowy i nie mogę sobie pozwolić na zapłatę za maj pomimo, że nie będę tu dłużej mieszkał. Depozyt oddany (najszybciej po miesiącu) mnie nie ratuje. Pomocy

co masz napisane w umowie najmu?

Pogadaj z wynajmującym w jakiej jesteś sytuacji i zarzuć co powie.

Prawie wszystkie agencje nieruchomosci wplacaja Twoj depozyt na oddzielne konto tzw. 'Tenancy Deposit Scheme [TDS]' co rowniez zabezpiecza wynajmujacych mieszkania. Nie mozesz uzyc depozytu jako zaplaty za ostatni miesiac czynszu. Depozyt zostanie Ci zwrocony po opuszczeniu wynajmowanego lokum po uprzednim sprawdzeniu stanu i ew. kosztow napraw (jesli takowe beda). Oczywiscie mozesz poleciec do PL, nie zaplacic ostatniej raty za czynsz (sciagna to sobie z depozytu). Jesli jednak Twoj depozyt nie pokryje wszystkich kosztow (np. czynsz + znalezione usterki) agencja moze podac Cie do sadu o zwrot naleznosci. Wplynie to rowniez znaczaco na Twoje referencje jak i zdolnosc kredytowa. Najlepiej zadzwonic do agencji, wyjasnic im sytuacje i jakos sie dogadac. Dla nich tez bedzie prosciej i szybciej pojsc Tobie na reke niz potem 'wloczyc' sie po sadach.

Powrót