rezygnacja z oc

• Autor wątku Autor wątku dzik69ku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzik69ku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
zwarłem umowę telefoniczną z liberty na OC .
czekam na listonosza aby odebrać polisę i zapłaćić składkę.

czy mogę zrezygnować jeszcze z tej polisy bez negatywnych skutków finansowych?

w mojej ocenie - NIE

stanowi o tym ustaw o ubezpieczeniach obowiązkowych z dnia 22.05.2003r. wraz z poxniejszymi zmianami.

Odpowiedzialność ubezpieczeniowa rozpoczyna się z chwilą zawarcia umowy i zapłacenia składki ( lub jej pierwszej raty).

Cytat z potwierdzenia złożenia wniosku o ubezpieczenie jednego z TU :

"Zawarcie umowy następuje w chwili dokonania opłaty całości składki lub jej pierwszej raty.
Składka może być opłacona przekazem pocztowym lub przelewem. Ochrona ubezpieczeniowa rozpocznie sie w momencie opłacenia składki lub jej pierwszej raty (nie wcześniej jednak, niż dzień wskazany przez Ubezpieczającego i zapisany w niniejszym dokumencie
jako data początku ochrony). W momencie wpływu należnej składki na konto ...TU zostanie do Państwa wysłana polisa ubezpieczeniowa wraz z certyfikatem potwierdzającym zawarcie umowy ubezpieczenia OC.
Jeżeli w okresie 14 dni od daty otrzymania niniejszego potwierdzenia nie opłaca Państwo składki, ... TU uzna to za świadome odstąpienie od zawarcia umowy ubezpieczenia określonej w złożonym wniosku. "

A to jest z innego TU :

"Rezygnacja z umowy ubezpieczenia
Mamy nadzieję, że umowa ubezpieczenia zawarta w ... Direct spełni Twoje oczekiwania. Jeżeli jednak zechcesz od niej odstąpić, możesz to zrobić w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy ubezpieczenia. W takim przypadku prosimy o telefoniczne poinformowanie nas o Twojej decyzji, tak byśmy mogli dokonać zwrotu składki za niewykorzystany przez Ciebie okres ubezpieczenia."

Zawsze możesz zadzwonić na infolinię Liberty i pewnie dowiesz się jak jest u nich.

dzięki za skierowanie na tą drogę
znalazłem coś takiego w liberty

1. Ubezpieczający może odstąpić od umowy ubezpieczenia w okresie 7 dni (przedsiębiorcy) lub
w okresie 30 dni (osoby niebędące przedsiębiorcami), licząc od daty zawarcia umowy ubezpieczenia,
jeśli umowa jest zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy. W takim przypadku umowa ubezpieczenia
rozwiązuje się z dniem doręczenia Ubezpieczycielowi oświadczenia o odstąpieniu od umowy
ubezpieczenia przez Ubezpieczającego.
2. Ubezpieczający może wypowiedzieć umowę ubezpieczenia w trybie określonym w § 8 ust. 9.

może wiecie czy podobna zasada obowiązuje w PZU?

[cytat:2atdy78v]
2. Ubezpieczający może wypowiedzieć umowę ubezpieczenia w trybie określonym w § 8 ust. 9.
[/cytat:2atdy78v]

proszę podaj co to za przepis tzn. gdzie on jest w jakich warunkach.

Pewnie OWU ubezpieczenia dobrowolnego.
Warunki ubezpieczenia OC, sposoby zawarcia umowy oraz sumy gwarancyjne reguluje Ustawa z dnia 22 maja 2003 o ubezpieczeniach obowiązkowych UFG i PBUK

https://www.libertydirect.pl/oferta/oc_ ... tance.html

OC

[cytat:3mrziglc]
Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) jest obowiązkowe dla wszystkich posiadaczy samochodów w Polsce. Obejmuje szkody związane z udziałem samochodu w ruchu drogowym, których następstwem jest uszkodzenie lub zniszczenie mienia oraz utrata zdrowia przez osoby poszkodowane w wypadku.

Warunki ubezpieczenia OC, sposoby zawarcia umowy oraz sumy gwarancyjne reguluje Ustawa z dnia 22 maja 2003 o ubezpieczeniach obowiązkowych UFG i PBUK.
[/cytat:3mrziglc]

§ 8
9. W razie ujawnienia okoliczności, która pociąga za sobą istotną zmianę prawdopodobieństwa wypadku,
każda ze stron może żądać odpowiedniej zmiany wysokości składki, poczynając od chwili, w której
zaszła ta okoliczność, nie wcześniej jednak niż od początku bieżącego okresu ubezpieczenia. W razie
zgłoszenia takiego żądania druga strona może w terminie 14 dni wypowiedzieć umowę ubezpieczenia
ze skutkiem natychmiastowym. Jeżeli Ubezpieczający nie zapłaci składki w podwyższonej wysokości,
w wyznaczonym przez Ubezpieczyciela terminie, zapisy § 5 ust. 3 stosuje się odpowiednio.
§ 5
3. Umowa ubezpieczenia rozwiązuje się w przypadku wygaśnięcia odpowiedzialności Ubezpieczyciela
z powodu nieopłacenia przez Ubezpieczającego składki lub raty składki w ustalonym terminie ? po
bezskutecznym upływie terminu 7 dni od dnia otrzymania przez Ubezpieczającego od Ubezpieczyciela
wezwania do zapłaty zaległej składki lub raty składki wraz z informacją o skutkach niezapłacenia składki
we wskazanym terminie.

Zapytam retorycznie - czy to jest cytat z ustawy?

w takim razie cytujecie przepisy, które nie mają zastoowania do obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów.

Jak wyżej napisałem oraz wskazał JBruski - zastosowanie ma ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, w której wskazano kiedy można rozwiązać umowę oc - wystarczy przeczytać.

Dlatego ponownie stwierdzam nie można samowolnie bez przyczyn określonych w ustawie rozwiązać umowy OC pojazdów.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że Oc jest obowiązkowe i Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu jedynie w ściśle określonych przypadkach zdefiniowanych w art. 33 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, w tym np:
1) gdy, kończy się okres na jaki została zawarta,
2) z dniem wyrejestrowania pojazdu mechanicznego,
3) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego.

Ale może dziku69ku rozmyślił się i chce zawrzeć umowę albo zawarł już gdzieś indziej?
JBrusi podał dokładny adres do OWU i jest tam
§5pkt.1 Gdzie jest mowa o "odstąpieniu" od umowy.

Natomiast cytaty, które umieściłem wcześniej posiadam jak zapisałem:
- z potwierdzenia wniosku o ubezpieczenie, który otrzymałem po zawarciu umowy (tylko OC) w jednym z TU,
a drugi
- pliku pdf na str. http://www.cudirect.pl/oferta_ubezpieczenie-oc.htm
:?
Biorąc pod uwagę te zapisy, OC można by to traktować jak zakup towaru, jeżeli towar z określonych przyczyn nie spełnia moich oczekiwań to jest możliwość jego zwrotu. Nie byłoby to może złe.

[cytat="DARO691"]Nie ulega żadnej wątpliwości, że Oc jest obowiązkowe i Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu jedynie w ściśle określonych przypadkach zdefiniowanych w art. 33 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, w tym np:
1) gdy, kończy się okres na jaki została zawarta,
2) z dniem wyrejestrowania pojazdu mechanicznego,
3) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego.[/cytat]
Pytanie tylko, czy ta umowa jest już zawarta. Jeśli warunkiem jest, że zawarcie umowy == podpisanie umowy (podpis czy też telefonicznie) + opłacenie składki, to jeśli składki się nie opłaci, to umowa zawarta nie jest, więc i nie ma czego rozwiązywać. Zaś termin opłacenia składki ustala się z TU.

[cytat="13Homer"] Jeśli warunkiem jest, że zawarcie umowy == podpisanie umowy (podpis czy też telefonicznie) + opłacenie składki, to jeśli składki się nie opłaci, to umowa zawarta nie jest, więc i nie ma czego rozwiązywać. [/cytat]

Przynajmniej w moim przypadku tak właśnie było jak napisałeś .
Udzielono mi informacji, iż umowa oc nabiera mocy w chwili zapłaty (dokument przelewu, wpłaty), a polisa lub kiedy indziej certyfikat zostanie do mnie wysłany po zaksięgowaniu wpłaty na koncie TU.

Chociaż w innym TU w rozmowie tel. stwierdzono, iż umowa jest ważna od momentu wyrażenia zgody na polisę przez tel. tj. w trakcie spisywania polisy, ale jak to się ma podczas kontroli?
Można sie zgodzić na polisę ale bez jakiegokolwiek potwierdzenia jej zawarcia czy jej opłacenia - mandat za brak ubezpieczenia oc (za brak dokumentu w wys. od 50zł).

Witam

Mam pytanie odnośnie ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych,

mianowicie:

jak się ma ten zapis:
Art. 28.
1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem
okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o
jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12
miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

do tego stwierdzenia (nie wiem czy to z tej ustawy):
1. Ubezpieczający może odstąpić od umowy ubezpieczenia w okresie 7 dni (przedsiębiorcy) lub
w okresie 30 dni (osoby niebędące przedsiębiorcami), licząc od daty zawarcia umowy ubezpieczenia,
jeśli umowa jest zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy. W takim przypadku umowa ubezpieczenia
rozwiązuje się z dniem doręczenia Ubezpieczycielowi oświadczenia o odstąpieniu od umowy
ubezpieczenia przez Ubezpieczającego.

Czy można w ciągu 30 dni od automatycznego ponownego zawarcia umowy OC złożyć wypowiedzenie??

Nie wiem co to jest to drugie (wygląda na fragment OWU AC), ale ustawa o OC jest aktem prawnym szczegółowym i jak na razie jedyne, co ma wyższą rangę od niej, to interpretacja SN.
[cytat="Degrengolator":2x0eq7e3]Czy można w ciągu 30 dni od automatycznego ponownego zawarcia umowy OC złożyć wypowiedzenie??[/cytat:2x0eq7e3]
Można. Ale i tak umowa wygaśnie z końcem okresu obowiązywania.

art. 28 z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych jest porzepisem szczególnym do tego poniżej - chyba z kodeksu cywilnego.
Wobec tego ten z kc nie ma zastosowania ndla umów obowiązkowych oc

no tak :what:

umowa wygaśnie, ale zgodnie z prawem jeżeli nie zlożymy wypowiedzenia przed jej wygaśnięciem
to następnego dnia mamy już kolejna umowę na 12 miesięcy :)

:what:

mnie chodzi o to, czy jak ostatniego dnia trwania umowy nie wypowiem ubezpieczenia OC
to mogę jakoś zerwać współpracę z ubezpieczalnią
(że w ciągu 30 dni od zaistnienia mogę to juz wiem i mnie to wystarcza)

ale
odnośnie tego zapisu:
Art. 28.
1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem
okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o
jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12
miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

co jeżeli te wypowiedzenie zlożę pół roku przed końcem umowy??
czy skutkuje to tylko nieprzedlużaniem współpracy przez ubezpieczyciela po tych 12 miesiącach??
czy rozstajemy się wczesniej?? :tuptup:

[cytat="Degrengolator":4m11uq79]mnie chodzi o to, czy jak ostatniego dnia trwania umowy nie wypowiem ubezpieczenia OC
to mogę jakoś zerwać współpracę z ubezpieczalnią[/cytat:4m11uq79]
Pozbywając się pojazdu (OC jest przypisane do pojazdu).
[cytat:4m11uq79]co jeżeli te wypowiedzenie zlożę pół roku przed końcem umowy??
czy skutkuje to tylko nieprzedlużaniem współpracy przez ubezpieczyciela po tych 12 miesiącach??[/cytat:4m11uq79]
Tak.

Wycinek z artykułu ze strony:
http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1969.206.0.39.8.1.0.1.htm

[cytat:2brl7vfq]Precedensowa sprawa

Jeśli zorientujemy się w tym terminie, że mamy dwie umowy, można spróbować ją wypowiedzieć, powołując się na art. 812 par. 4 k.c., który stanowi, że jeżeli umowa ubezpieczenia jest zawarta na dłużej niż sześć miesięcy, ubezpieczający ma prawo do odstąpienia od umowy w terminie 30 dni, a gdy jest przedsiębiorcą - w terminie siedmiu dni od zawarcia umowy. Oczywiście za wykorzystany okres ochrony trzeba zapłacić składkę, ale lepiej to zrobić np. za 30 dni niż za 12 miesięcy. Trzeba jednak przestrzec, że sprawa byłaby precedensowa, bo nie wydano w tej kwestii żadnych orzeczeń sądowych. Osoba, która zdecydowałaby się na taki krok, przetarłaby ścieżkę innym. Pocieszające może być, że jeżeli zakład ubezpieczeń żądałby zapłacenia składki, to na nim spoczywałby ciężar dowodu, że umowa jest ważna mimo złożonego wypowiedzenia.[/cytat:2brl7vfq]

i wypowiedź forumowicza:

[cytat="hexa":2brl7vfq]art. 28 z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych jest porzepisem szczególnym do tego poniżej - chyba z kodeksu cywilnego.
Wobec tego ten z kc nie ma zastosowania dla umów obowiązkowych oc[/cytat:2brl7vfq]

Czyli że manewr z wypowiedzeniem w ciagu 30 dni od daty zawarcia umowy OC prawdopodobnie nie wypali :(

Powrót