Rezygnacja z oferty pracy

• Autor wątku Autor wątku kujawiak795
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kujawiak795

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witajcie,

Mam dość niekomfortową sytuację w związku z poszukiwaniem pracy i nie mam pojęcia jak rozsądnie z tego wybrnąć.

Jestem na etapie poszukiwania pracy. Parę dni temu z jednej z firm (nazwijmy ją X) do których rekrutowałem otrzymałem ofertę pracy, którą zaakceptowałem (znam datę rozpoczęcia pracy, wynagrodzenie, ale umowę miałbym podpisać pierwszego dnia), mimo drobnych rozbieżności w kwestiach finansowych. W dniu, w którym przyjąłem ofertę z firmy X, byłem jeszcze na wcześniej umówionej rozmowie w firmie Y.

Dzisiaj jednak oddzwoniła do mnie pani z drugiej firmy, składając mi również ofertę pracy. Nie ukrywam, że propozycja z firmy Y odpowiada mi bardziej, oferowane są lepsze warunki finansowe, a także jest to firma, w której wolałbym pracować.

Problem polega na tym jak z klasą zrezygnować z pierwszej oferty (rozpoczęcie pracy w firmie X miałoby nastąpić za 2 tygodnie) i czy w ogóle mogę tak zrobić.

Pozdrawiam

Mozesz. Zadzwon i powiedz ze dostales lepsza propozycję. I ze dziekujesz. tyle.

a najlepiej zadzwoń do X dopiero jak faktycznie podpiszesz umowę z firmą Y i przepracujesz w niej pierwsze trzy dni

Seb72 napisał:
a najlepiej zadzwoń do X dopiero jak faktycznie podpiszesz umowę z firmą Y i przepracujesz w niej pierwsze trzy dni

Chyba przez miesiąc wybrnął z sytuacji...? ;)

problem na tyle uniwersalny że wielu będzie czytać, dlatego odpowiedziałem...

I bardzo dobrze, bo na pewno nie jednej osobie sie to przyda!

wszystko jest do ustalenia, każdy ma inną sytuacje. Trzeba jeszcze przejść przez okres wypowiedzenia.

Okres wypowiedzenia nie obowiązuje, jeżeli niczego nie podpisywał. To chyba oczywiste.

Dla mnie to jasne jak słońce, nie ma umowy, nie ma z czego się wycofywać.

Powrót