Rezygnacja z umowy zlecenia znalezionej przez Pup

• Autor wątku Autor wątku agusilla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusilla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.

Mam pytanko. Mam pracę na umowę zlecenie znalezioną przez pup. Czy jeśli sama zrezygnuję z oferty mam jakiś okres karencji, że nie mogę rejestrować się przez jakiś czas w Pup ? Drugi temat. Często w urzędzie chcą jakieś zaświadczenie, że się zrezygnowało, a przezież zlecenówkę można także wypowiedzieć ustnie. Pozdrawiam. Zastanawiam się także, czy nie poczekać aż umowa zlecenie poprostu wygaśnie.

agusilla napisał:
Witam.

Mam pytanko. Mam pracę na umowę zlecenie znalezioną przez pup. Czy jeśli sama zrezygnuję z oferty mam jakiś okres karencji, że nie mogę rejestrować się przez jakiś czas w Pup

Czy podjęłaś już pracę czy dopiero otrzymałaś skierowanie?

? Drugi temat. Często w urzędzie chcą jakieś zaświadczenie, że się zrezygnowało, a przezież zlecenówkę można także wypowiedzieć ustnie. Pozdrawiam. Zastanawiam się także, czy nie poczekać aż umowa zlecenie poprostu wygaśnie.[/QUOTE]

Zależy jak skonstruowana jest umowa. Ale dla bezpieczeństwa zalecam zachowanie formy pisemnej.
Przy ponownej rejestracji Urząd Pracy będzie wymagać zaświadczenia o okresie pracy w ramach umowy zlecenia oraz odprowadzonych składek i Funduszu Pracy.

Niestety podjęłam. Po tygodniu poznałam drugiego prezesa i wyszły na światło dzienne pewne sprawy w firmie. Podejrzana również jest sprawa z umowąz o którą prosiłam się cały tydzień. Po otrzymaniu umowy okazało się, że przy podpisie pracodawcy nie ma firmowej pieczątki, a zamiast dokłądnego podpisu mam zwykła, niewyraźnę parafkę. W zasadzie kolejny tydzień będę pewnie prosić o pieczątkę, która dziwnym trafem zaginęła.

Powrót