Rezygnacja z wyjazdu (wyjazd z biurem podróży)

• Autor wątku Autor wątku gregor_r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

gregor_r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Dnia 07.01.2019 zarezerwowałem wycieczkę do Hiszpanii, lot samolotem rejsowym, koszt około 4800zł, data wyjazdu: 04.06.2019. Po 2 dniach chciałem zrezygnować z wyjazdu (sprawy osobiste), dostałem wzór pisma, który należało wypełnić i do nich przesłać z powrotem. W piśmie tym był zapis:

Zostałem/am poinformowany/a o kosztach anulacji wynikających z ogólnych warunków uczestnictwa, które wyniosą 2313 PLN na dzień 09-01-2019.

Napisałem do nich że rozważę rezygnację, po kilku dniach ponownie o nią zapytałem, tym razem była to kwota 2145.78 PLN.

Kwota mnie zaskoczyła. Po informacji z biura podróży (a dokładniej od pośrednika, wakacje.pl) skąd tak wysoka cena, dostałem odpowiedź, że wynika to z tego że lot jest rejsowy i miejsca zostaną anulowane w samolocie i nie można ich przepisać na inne osoby (Ryanair).
Chciałem, aby mi przesłano bilety abym mógł je np. wykorzystać, ale nie jest to możliwe.
Biuro podróży nie chce przedstawić żadnych rachunków, wydaje mi się że ta kwota jest nierealna, jakbym sam rezerwował samolot to koszty wyniosą około 1100zł.

Wysłałem e-mailem do nich rezygnację ale bez wpisania kosztów rezygnacji, dostałem odpowiedź że jej nie przyjmą. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wymóc jakoś na biurze przedstawienie faktycznych kosztów anulowania lotu?

Obowiazuje cie regulamin biura ktory zaakceptowalas wykupujac wycieczke.
Co on mowi na temat anulacji?

Regulamin nie określa konkretnie kwoty, w przypadku rezygnacji (dla lotu rejsowego):

2. Do kalkulacji ostatecznie poniesionych kosztów Organizator może przystąpić najwcześniej po dacie końcowej wyjazdu i rozliczeniu kosztów Imprezy, z której Podróżny nie skorzystał. W przypadku Imprez realizowanych samolotem rejsowym/ liniowym (nie czarterowym) oraz Imprez z dojazdem własnym, powyższe warunki zmiany i rezygnacji nie znajdują zastosowania. Koszty zmian oraz rezygnacji naliczone przez Organizatora będą uzależnione od kosztów naliczonych przez przewoźnika. Przed potwierdzeniem zmiany/rezygnacji należy się skontaktować z Organizatorem w celu uzyskania informacji na temat ewentualnych kosztów wynikających z tego tytułu.

Także z tego zapisu wynika, że może wyliczyć kwotę jaką chce, bo nie chce mi przedstawić żadnych dowodów, ile wynosi koszt anulacji lotu.
Ja bym zapłacił realną kwotę, którą poniósł po anulacji lotu, ale wakacje.pl nie chcą mi jej przedstawić.
Jak wysyłam zapytanie bezpośrednio do biura podróży (Exim Tours), to piszą mi, że u nich nie mogę zrezygnować z wyjazdu, tylko u pośrednika (czyli wakacje.pl)

Dodatkowo w ustawie z dnia 24 listopada 2017 r. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych

W ustępie 2 mamy:
Na żądanie podróżnego organizator turystyki uzasadnia wysokość opłat za odstąpienie od umowy o udział w imprezie turystycznej.

Co to znaczy uzasadnia?
Czy wystarczy, że powie koszt rezygnacji jest wysoki bo rezerwacja jest oparta o przelot rejsowy i bilety są anulowane (odpowiedź organizatora) i poda jakąś dowolną kwotę?

troche juz po czasie ale jak udalo sie Panu rozwiazac sprawe z Exim? jestem w takiej sameh sytauacji mam ten sam problem co Pan

Witam

Prawnik powiedział mi że można zaryzykować i nic z tym nie robić, szansa że założą sprawę jest znikoma, sprawa mysiałaby być założona w miejscowości której mieszkam, czyli w Białymstoku, Exim jest z Gdańska, także szansa mała. Tym bardziej że wydawało mi się że oni zawyżyli koszty rezygnacji i w sądzie powinni wykazać jakie są faktyczne koszty rezygnacji. Prawnik powiedział mi, że koszty mogą określić dopiero po terminie wyjazdu.

Wysłałem list do Exim, aby mi podali szczegółowego koszty, ale nie podali tego, tylko jakieś ogólniki, przysłali list że będzie jakaś sprawa jak nie wpłacę w terminie. Ja to zignorowałem,nic już potem do mnie się nie odzywali.

dzieki za odpowiedz, u mnie podobna sytuacja, lecimy w maju 2021 na cypr w 8 osob, koszta rezygnacji wyliczyli na prawie 7 tysiecy na cala grupe, co prawda zakupilam wyjazd w maju 2020 a zrezygnowac chialabym teraz nie po 2 dniach jak Pan.Czyli podsumowujac zaplacil Pan za rezygnacje jaka kolwiek kwote czy tylko wyslal rezygnacje i to wszystko?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót