Rezygnacja z zamówienia i zwrot zaliczki

• Autor wątku Autor wątku Kiwix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kiwix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa

Chciałbym prosić Państwa o poradę w rozwiązaniu mojego problemu opisanego poniżej. próbowałem sam w necie poszukać odpowiedzi, jednak jestem zwykłym elektrykiem i nie " rozumie" tych wszystkich paragrafów i sformułowań

W grudniu ubiegłego roku, po szeregu rozmów telefonicznych i mailowych dokonałem zamówienie na wykonanie akwarium. Sprzedawca przedstawił ofertę wraz z terminem realizacji, którą zaakceptowałem. Zgodnie z zawartymi w mailu "warunkami" dokonałem również wpłaty zaliczki w wysokości 2000 zł ( 50 %)
Termin dostawy był ustalony na koniec stycznia.
Nadmienię iż po wpłaceniu zaliczki kontakt ze wytwórcą stał się bardzo utrudniony. Nie odbierał telefonów, nie odpisywał na maile, a było to istotne gdyż na początku stycznia tego roku zdecydowałem się na wprowadzenie dwóch zmian do zamówienia.
Pierwsza zmiana - dotyczyła prośby o wywiercenie dwóch dodatkowych otworów (wysłane mailem)
Druga dotyczyła podwyższenia wysokości o 10 cm - wysłane sms-em, gdyż nikt nie odbierał telefonu , a chciałem to z nim przedyskutować.
Udało się w końcu dodzwonić do tej firmy i w czasie naszej rozmowy dostałem potwierdzenie/zapewnienie , że bez problemu podwyższy mi tą wysokość .

Tyle było zmian z mojej strony , wszystko udokumentowane w historii maili, dziennika sms-ów i prób połączeni.

I teraz zaczynają się problemy !

Po wysłaniu kolejnego maila ( w zeszłym tygodniu) z prośbą o informacje jak się mają sprawy z realizacją zamówienia i planowanym terminem dostawy, dostałem informację iż wszystko jest ok i dostawa ma się odbyć w najbliższy weekend. Jednak okazało się iż wykonawca nie zastosował się do zmiany wysokości zbiornika o którą prosiłem , a którą potwierdził w rozmowie. Jednocześnie cały czas albo nie odpowiada na maile/telefony, albo robi to z dużym opóźnieniem nie wywiązując się z zawartych w nich zobowiązań, zapewnień.

I tutaj mam pytanie do Państwa - czy ja mogę teraz zrezygnować z tego zamówienia i domagać się zwrotu zaliczki.
Jestem bardzo niezadowolony ze sposobu traktowania mnie - jako klienta, lekceważenia i braku konsekwencji w obietnicach składanych przez tą firmę

Serdecznie pozdrawiam
Krzychu

Z opisu wynika, że brak jest umowy w formie pisemnej, a zamówienie dzieła ma postać przekazów za pośrednictwem poczty elektronicznej i rozmów telefonicznych. W związku z powyższym proponuję wysłać wykonawcy pisemne wezwanie do wykonania zamówionego dzieła w konkretnym terminie (najlepiej za pośrednictwem operatora pocztowego pismem poleconym z potwierdzeniem odbioru). W przypadku niedotrzymania terminu, ewentualnie rozważyć odstąpienie od umowy.
Pozdrawiam - d.

A czy mają na uwadze powyższe fakty nie mógłbym odstąpić już teraz i żądać zwrotu zaliczki !?

Jestem tak wkurzony na tą firmę , ze nie chce mi się z nimi już gadać. To naprawdę frustrujące kiedy człowiek dzwoni, pisze dziesiątki razy i nic

Możliwe, że taka podstawa już istnieje, jednak brak jest utrwalonych (najlepiej w formie pisemnej) dowodów. Wobec powyższego proponuję skierowanie rzeczonego pisemnego wezwania. Niestety tak jest, ze słowo mówione jest ulotne i trudno następnie wykorzystać jako dowód rozmowy telefoniczne, a także mogą być problemy z takim wykorzystaniem korespondencji elektronicznej, ponieważ adresat zawsze może powiedzieć, że jej nie otrzymał (brak potwierdzenia).
Pozdrawiam - d.

Powrót