rezygnacja ze służby nadterminowej przed końcem umowy

• Autor wątku Autor wątku maciey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanie..otóż chodzi o to,że mój narzeczony obecnie odbywa służbę zasadniczą w wojsku ale 3 m-ce przed końcem służby(służba kończy Mu się w październiku)podpisał umowę o służbę nadterminową na 2 lata.tak więc od miesiąca służy już jako żołnierz nadterminowy.cały problem jest w tym że chciałby On już teraz tę umowę zerwać,czyli do końca służby zasadniczej służyć jako żołnierz nadterminowy a pod koniec października wraz ze swoim poborem opuścić jednostkę zrywając umowę.w sztabie głównym powiedziano Mu jednak że nie ma takiej opcji, że skoro podpisał umowę to przez 2 lata musi tam pracować..dzwoniliśmy nawet do Dowódcy Sił Wojskowych w Warszawie i On powiedział, że ze zwolnieniem nie powinno być problemu. Tak nie wiemy teraz co robić bo tu w Słupsku dowódca powiedział że nie może zerwać umowy. straszą nas nawet załatwianiem tej sprawy w Szczecinie a nawet wynajęciem adwokata..jeśli Pan może to bardzo proszę o odpowiedź albo chociaż o pokierowanie nas jak mamy postępować i gdzie znaleźć odpowiedź

Nie jest tak, że zwolnienie z zasadniczej nadterminowej służby wojskowej przed upływem jej terminu nie jest w ogóle możliwe. Jest dopuszczalne ale tylko w razie zaistnienia wskazanych w ustawie przesłanek. Ustawa ta to ustawa
z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, w której znajdziesz m.in. taki przepis:

[cytat:2t7j3c6f]Art. 87a ust. 2: Żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową zwalnia się z tej służby przed upływem okresu, na który zgłosił się do służby, w razie:
1) uznania ze względu na stan zdrowia za trwale lub czasowo niezdolnego do czynnej służby wojskowej;
2) wybrania do Sejmu;
3) powołania do zawodowej służby wojskowej lub przyjęcia do służby wojskowej w charakterze kandydata na żołnierza zawodowego;
4) uzyskania niedostatecznej oceny w opinii służbowej;
5) skazania na karę pozbawienia wolności (aresztu wojskowego) lub orzeczenia środka karnego pozbawienia praw publicznych;
6) utraty stopnia wojskowego;
7) prawomocnego orzeczenia kary dyscyplinarnej usunięcia z nadterminowej zasadniczej służby wojskowej;
8) niewyrażenia przez żołnierza zgody na pełnienie służby w innej jednostce wojskowej, w przypadku rozformowania jednostki wojskowej, której ewidencją jest objęty;
9) niewyrażenia przez żołnierza zgody na zmianę stanowiska służbowego, w przypadku skreślenia w etacie jednostki wojskowej dotychczas zajmowanego stanowiska służbowego lub w przypadku wydania prawomocnego orzeczenia o niezdolności do odbywania służby na dotychczas zajmowanym stanowisku.
3. Zwolnienie żołnierza z nadterminowej zasadniczej służby wojskowej przed upływem okresu, na który zgłosił się do tej służby, może nastąpić:
1) na wniosek żołnierza, uzasadniony szczególnie ważnymi względami osobistymi lub rodzinnymi;
2) w okresie warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności (aresztu wojskowego), jeżeli nie wywiązuje się z obowiązków służbowych;
3) (uchylony);
4) w przypadkach, o których mowa w ust. 2 pkt 8 i 9, jeżeli brak jest możliwości wyznaczenia żołnierza na inne równorzędne lub niższe stanowisko służbowe w tej samej lub innej jednostce wojskowej.[/cytat:2t7j3c6f]

Proponuję zacząć od napisania wniosku o zwolnienie ze służby nadterminowej przed upływem jej terminu. Wniosek należy złożyć tzw. drogą służbową (czyli bezpośredniemu przełożonemu) adresując go do dowódcy danej jednostki wojskowej.

Chorobowe w wojsku L-4

Witam! jestem żołnierzem nadterminowym który obecnie przebywa w domu na chorobowym z kategorią 2(chory może chodzić) mam pytanie: czy wojskowy ambulans może po mnie przyjechać i zabrać mnie na izbe chorych na jednostce? Bo doszły mnie słuchy ze mają właśnie wysłać po mnie jutro ambulans:( ile w tym jest prawdy? przecież to chyba to samo jakbym w zwykłej pracy dał chorobowe? czy mają prawo mnie zawieźć na izbe chorych? bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.

Powrót