Rezygnacja ze statusu bezrobotnego a kosiniakowe l

• Autor wątku Autor wątku tomcio971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomcio971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Żona będąc zarejestrowana jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku urodziła dziecko.
Zgodnie z prawem otrzyma również 'kosiniakowe' pomniejszone o zasiłek z UP, który zostanie przedłużony maksymalnie na rok, zastępując 'normalny' zasiłek macierzyński. Na tym połączeniu traci się 50 zł miesięcznie, bo kosiniakowym dobija się do 1000 biorąc kwotę zasiłku pomniejszonego o podatek. A zostają jeszcze składki z zasiłku (to ta 'strata'). Można to tak rozwiązać, że mogę Żonę zgłosić do ubezpieczenia u siebie w pracy, Żona rezygnuje ze statusu osoby bezrobotnej i składa wniosek o kosiniakowe.
Pani z UP potwierdziła, że to 'dobra droga', ale ja mam wątpliwości. Zgodnie z przepisami
'W razie urodzenia dziecka przez kobietę pobierającą zasiłek dla bezrobotnych w okresie, o którym mowa w art. 73 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia
2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r.
poz. 1065, 1292, 1321, 1428 i 1543), lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu,
lub w okresie przedłużenia zasiłku dla bezrobotnych na podstawie art. 73 ust. 3 tej ustawy, świadczenie rodzicielskie przysługuje jednemu z rodziców w wysokości
różnicy między kwotą świadczenia rodzicielskiego a kwotą pobieranego przez
kobietę zasiłku dla bezrobotnych pomniejszonego o zaliczkę na podatek
dochodowy od osób fizycznych.'

Żona pobierała zasiłek w trakcie narodzin syna. W jaki sposób taki ruch może wpłynąć na to kosiniakowe?

Ostatnia edycja:
Przecież w ostatecznym rozrachunku i tak w obu przypadkach żona otrzyma 1000 zł.

ok. wiec faktycznie świadczenie rodzicielskie jest mniejsze o ten podatek

Powrót