Rezygnacja ze statusu Bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Kamil Schonski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Schonski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chciałbym samemu, dobrowolnie zrezygnować ze statusu osoby bezrobotnej. Jak długo będę musiał czekać zanim będę mógł się ponownie zarejestrować jako osoba bezrobotna?

PS
Chciałem zrezygnować ze statusu osoby bezrobotnej ponieważ wyjeżdżam do Azji i nie będę mógł sie stawić na wizytę w UP, a bylem sie zarejestrować ponieważ pracodawca wymaga min 30dni zarejestrowania w UP przed podjęciem zatrudnienia. Chciałbym zrezygnować samemu bo podobno wtedy nie jest się wykreślanym (w moim przypadku na 270dni).

Dziekuje pozdrawiam

W takim przypadku zarejestrować ponownie można się już następnego dnia.
Kamil Schonski napisał:
Chciałem zrezygnować ze statusu osoby bezrobotnej ponieważ wyjeżdżam do Azji i nie będę mógł sie stawić na wizytę w UP, a bylem sie zarejestrować ponieważ pracodawca wymaga min 30dni zarejestrowania w UP przed podjęciem zatrudnienia.
A na jak długo wyjeżdżasz za granicę i kiedy masz podjąć pracę? Bo być może nie ma potrzeby pozbawiać się dobrowolnie statusu jeśli pobyt za granicę będzie krótszy niż 10 dni...

na ponad 3 tygodnie, dzwoniłem już do pracodawcy i jeżeli udało by mi zarejestrować się po powrocie to będzie wystarczająco długi okres "rejestracji w pup" żeby mnie tam zatrudnili.

Dzieki pozdrawiam

Kamil Schonski napisał:
na ponad 3 tygodnie
Zatem musisz się wyrejestrować z PUP.

Ponownej rejestracji jako bezrobotny możesz dokonać od razu po powrocie do kraju... oczywiście od warunkiem, że będziesz z powrotem zdolny i gotowy podjąć pracę.

Dziekuje bardzo, tez tak myslalem ale po przeczytaniu prawie calego aktu prawnego mialem szereg watpliwosci mianowicie chodzi mi o te dwa podpunkty podajze art33.

3a) odmówił bez uzasadnionej przyczyny udziału w działaniach w ramach Programu Aktywizacja i Integracja, o którym mowa w art. 62a, realizowanych przez powiatowy urząd pracy, inne podmioty na jego zlecenie lub przez ośrodek pomocy społecznej; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres wskazany w pkt 3;) (wszedł w życie w dniu 27 maja 2014 r.)
12) z własnej winy przerwał udział w działaniach w ramach Programu Aktywizacja i Integracja, o którym mowa w art. 62a, realizowanych przez powiatowy urząd pracy, inne podmioty na jego zlecenie lub przez ośrodek pomocy społecznej; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres wskazany w pkt 3.) (wszedł w życie w dniu 27 maja 2014 r.)

W kazdym razie jutro jade do urzedu sie wyrejestrowac a w srode na wakacje (daj Bóg)

Dziekuje i pozdrawiam

Dzis bylem sie wyrejestrowac, na wlasny wniosek, pani w UP mowila ze moge sie zarejestrowac ponownie kiedy bede chcial, DZIEKUJE za porade i pozdrawiam

Powrót