rezygnacja ze statusu osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku Aktyw Komandytariusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aktyw Komandytariusz

Zbanowany
Odpowiedzi
1 244
Art. 33. Ust 4 pkt 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. „o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy” brzmi (cyt.): „Starosta (...) pozbawia statusu bezrobotnego bezrobotnego, który: (...) złożył wniosek o pozbawienie statusu bezrobotnego”.

pytanie: czy taki wniosek trzeba uzasadniać, motywować?

doprecyzuję, że chodzi mi o DOBROWOLNĄ utratę statusu osoby bezrobotnej.
NIE istnieją żadne powody w których osoba bezrobotna MUSI informowac PUP o swojej sytuacji (w szczególności: osoba ta nie podjęła pracy, nie uzyskała prawa do renty inwalidzkiej itp.) ale po prostu (mówiąc potocznie) "ma taki kaprys" że "nie chce i już"

Ostatnia edycja:
pytanie: czy taki wniosek trzeba uzasadniać, motywować?
Nie trzeba. Bezrobotny w każdej chwili może zrezygnować ze statusu zawiadamiając o tym urząd pracy i nie podając przyczyny.

a czy utrata statusu osoby bezrobotnej jest natychmiastowa? Jeśli ktoś złoży takie oświadczenie np. dzisiaj 18 grudnia 2013 to z jaką datą przestanie być uznawany za osobę bezrobotną?

Jeśli ktoś złoży takie oświadczenie np. dzisiaj 18 grudnia 2013 to z jaką datą przestanie być uznawany za osobę bezrobotną?
Z taką jaką złoży wniosek. Jeśli to zrobi 18 grudnia, to od tego dnia na własny wniosek zostaje pozbawiony statusu osoby bezrobotnej.

trochę mnie zmyliło słowo "starosta" użyte w przepisie. Założyłem (jak widać bezpodstawnie) że PUP koresponduje w tej sprawie ze starostą a dni lecą...

Powrót