Rezygnacja ze Stażu EFS

• Autor wątku Autor wątku ktos121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktos121

Użytkownik
Odpowiedzi
184
Witam,odbywam staż z urzędu pracy, od maja 2016,mija dopiero trzeci miesiąć, niestety dłużej tego nie pociągnę na miejsce stażu muszę dojeżdżać ponad 53km, za bilety wydaje duże pieniądze,i praktycznie nic mi nie pozostaje na kupno czegoś innego,a tym bardziej odłożenie jakichkolwiek pieniędzy.Chcę zrezygnować ze stażu, i pójść powiedzieć w poniedziałek,wtorek do urzędu że rezygnuje ze stażu, jak mam to zrobić? pójść normalnie do sekretariatu i złożyć rezygnacje jak ona ma wygladać, że rezygnuje od tak sobie?Boje się konsekwenci że będę musiał oddać zarobione pieniądze bo jest to staż z EFS,na razie wypłaconych pieniędzy za maj nie ruszałem wykupiłem tylko bilet bo boje się że urząd każe mi zwracać te pieniądze.Co mi grozi za rzucenie stażu od tak z dnia na dzień? jakie konsekwencje prawdziwe?czy oddanie zarobionych pieniędzy też wchodzi w grę, wiem że stracę ubezpieczenie,ale czy coś innego?Proszę o odpowiedź.

W przypadku przerwanie stażu z własnej winy konsekwencjami są:
- utrata statusu bezrobotnego
- zwrot kosztów dojazdu
- zwrot kosztów badań
Stypendium nie podlega zwrotowi.

Najlepiej udać się do PUP osobiście i tam złożyć oświadczenie o powodach przerwania stażu.

Powrót