Rezygnacja ze stażu na rzecz pracy

• Autor wątku Autor wątku Norbi96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Norbi96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pewien problem, otóż od kilku dni jestem na stażu z urzędu pracy. Jednak dostałem propozycję pracy. Staż i praca są związane z moim kierunkiem kształcenia. Czytałem że rezygnacja ze stażu na rzecz pracy jest możliwa i że nie ponosi się za to żadnych kosztów. Jednak mam takie pytania: jak to będzie wyglądało, czy muszę zacząć działać dopiero po otrzymaniu umowy od pracodawcy, czy muszę to zgłosić wcześniej? Czy jeśli dostalbym pierwszą wypłatę za staż to czy musiałbym ją zwrócić? I ostatnie pytanie, a raczej dylemat, czy warto jest zrezygnować ze stażu na rzecz pracy?
Z góry dziękuję :)

Cześć. Właśnie sam dzisiaj byłem zrezygnować z stażu z PUP. Wygląda to tak ...W urzędzie pracy składasz oświadczenie o rezygnacji stażu,i w oświadczeniu piszesz od kiedy tą umowę dostaniesz żeby dostarczyć do UP. A jeżeli tak zrezygnujesz Sam z siebie to masz 120 dni kary i ewentualnie zwrot za badania lekarskie ale jeżeli Cię na nie UP wysłali,jeżeli pracodawca to nie :). To co zarobiłes kosztem pracy czyli stypendium stazowego nie zwracasz bo to są twoje ZAROBIONE PIENIĄDZE,i jeżeli przepracowałes np.Tylko 13 dni i brakuje Ci do końca wypłaty ileś tam dni to dostaniesz kasę za te przepracowane 13 dni. :)

Ostatnia edycja:
Ok, dziękuję serdecznie za odpowiedź :) w końcu wiem coś konkretnego :)

Witam,
Kilka lat temu byłam w podobnej sytuacji. By zrezygnować ze stażu musiałam przedstawić umowę o pracę.
W związku z rozbieżnościami radzę skontaktować się z PUP i przedstawić całą sytuację oraz poprosić o radę jak się zachować.
Pozdrawiam.

Jeżeli jest pewien ze dostanie umowę,idzie tylko do UP i składa oświadczenie z rezygnacją z stażu i w tym oświadczeniu pisze kiedy dostarczy umowę żeby kary nie dostać.

Od 2014 roku nowe prawo weszło to fakt

Ostatnia edycja:
Powrót