Rezygnacja ze stażu (PUP)

• Autor wątku Autor wątku breakin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

breakin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie !

Piszę tutaj, ponieważ mam pytanie odnośnie stażu w urzędzie pracy. Jestem na stażu od jakiegoś czasu i ogólnie staż ma trwać 6 miesięcy z tego co mi wiadomo. Lecz najprawdopodobniej w lipcu dostanę pracę zagranicą i chciałbym się dowiedzieć, czy mogę ot tak zrezygnować ze stażu ? Co mi grozi jeśli zrezygnuje ? Muszę coś zwrócić, czy coś ?

(jestem na stażu nie cały miesiąc)

Ot tak nie. Musisz przedstawić w PUP umowę, na podstawie której podejmiesz pracę. W przeciwnym razie konsekwencjami przerwania stażu jest utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni, zwrot kosztów badań lekarskich wykonanych przed stażem oraz zrefundowane stażyście koszty przejazdów na staż za cały okres odbywania stażu - o ile takie koszty zostały poniesione PUP.

Mam teraz takie dość proste pytanie.
Co muszę zrobić aby przerwać staż? Zadzwonić do pracodawcy czy do urzędu pracy ?

Zawiadomić PUP na piśmie, może być w formie podania (co prawda nie ma takiej konieczności, ale wskazane by było powiadomić także pracodawcę np. ustnie albo poprzez przekazanie ww. pisma do wiadomości pracodawcy) o przerwaniu stażu wskazując datę rezygnacji oraz powód rezygnacji.

Od czego zależy na ile zostane wyrejstrowana z urzędu za przerwanie stażu? Juz dwa razy byłam wyrejstrowana na 120 dni ale z innych powodów

Od tego ile razy przerwałaś formy pomocy zaoferowane przez PUP, w których podjęłaś się udziału.

Powrót