Rezygnacja ze stażu (PUP).

• Autor wątku Autor wątku breakin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

breakin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie !

Piszę tutaj, ponieważ mam pewien problem, a zarazem. Jestem na stażu od 27 maja (poniedziałek), teraz mam urlop ponieważ mam maturę. Nie jestem zadowolony z tego stażu, chciałbym z niego zrezygnować. Wczoraj byłem na rozmowie kwalifikacyjnej i pracodawca zapewnił mi umowę na zlecenie, którą mi wystawi po miesiącu pracy.
Z tego co czytałem, usprawiedliwienie zerwania stażu to : znalezienie pracy, albo orzeczenie od lekarza.
Jak mam się do tego zabrać?
Jak zrezygnować?
Od czego zacząć?

breakin napisał:
Jestem na stażu od 27 maja (poniedziałek)
Maja? Chyba kwietnia?
breakin napisał:
teraz mam urlop ponieważ mam maturę.
Na stażu nie przysługuje urlop, a dni wolne i to dopiero po 30 dniach stażu będziesz miał prawo do 2 dni. Jakim cudem masz wolne już po kilkunastu dniach? PUP wyraził zgodę na dni wolne przed upływem 30 dni stażu?
breakin napisał:
Z tego co czytałem, usprawiedliwienie zerwania stażu to : znalezienie pracy, albo orzeczenie od lekarza. Jak mam się do tego zabrać? Jak zrezygnować?
Hmmm.... o jakie orzeczenie od lekarza chodzi? Tzn. o czym?
Skoro masz pracodawcę, który jest skłonny zawrzeć z Tobą umowę zlecenie, to to jest wystarczający powód przerwania stażu. Dostarczasz tylko do PUP kopię umowy na dowód tego, że podjąłeś pracę zarobkową i staż jest przerywany bez konsekwencji.

Ostatnia edycja:
Powrót