K
ktos121
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 184
Witam, mam pytanie, od niedawna bo od 8 dni rozpocząłem staż z urzędu pracy w ramach EFS, niestety z przyczyn osobistych chcialbym z niego zrezygnować, czuje że on nie jest dla mnie, a przynajmniej na danym stanowisku, po prostu przeliczyłem się.Czy mogę tak normalnie pójsc do urzędu i powiedzieć im że rezygnuje ze stażu???Jakie konsekwencje mnie czekają? bo ich boje się najbardziej,na stronie urzędu pracy piszę, że trzeba zwrócić wszystkie koszty stażu i traci się status osoby bezrobotnej,na umowie która podpisywalem nic nie było na temat rezygnacji, pisało tylko że w przypadku odmowy przyjecia stazu traci się status osoby bezrobotnej na 120dni.Może to absurdalne,ale zapytam, czy za te 8 dni przepracowanych należą mi się pieniądze stażowe?co trzeba zrobić,zresztą jak urząd mi je wypłaci skoro, ze stazu rezygnuje teraz, a wyplaty za maj są dopiero w czerwcu?Bardzo bym prosił o odpowiedź.Dodam że na stażu czuję się jak w klatce,boję się że jeżeli postanowię zrezygnować ze stażu po 5 miesiącach, to musze oddać wszystkie zarobione pieniądze, więc wole zrezygnować teraz na poczatku, niż później. Gdzie niegdzie można znaleźć informacje, że urząd wymaga też zapłacenia jakiejś kary za rezygnacje ze stażu czy to prawda?