Rezygnacja ze stażu z własnej winy ?

• Autor wątku Autor wątku okocim007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okocim007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam od tygodnia jestem na stażu, i właśnie po tym okresie chciał bym z niego zrezygnować, biorąc winę rezygnacji na siebie. Wiem ze utracę statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni i pokryje koszty badań lekarskich ale staż ten jest kompletnie nie opłacalny dla mnie, tygodniowe wydatki na dojazd do miejsca pracy to 150 zł łatwo policzyć ze w miesiącu daje to 600zł a moje wynagrodzenie to 900zł. I pytanie jak wygląda proces rezygnacji z takiego stażu w PUP ? czy będę musiał załatwiać dużo papierkowych spraw, chodził od pokoju do pokoju albo czy będę musiał jechać załatwiać jakieś formalności z byłym pracodawcą ? Czy po prostu Urząd załatwia takie sprawy sam z pracodawcami, a dla mnie taka rezygnacja skończy się tylko na jednorazowej wizycie w PUP ???

Składasz pismo do PUP o rezygnacji z odbywania stażu wskazując datę rezygnacji i powód rezygnacji. Dalej już urząd zadziała sam, czyli... wyciągnie wobec Ciebie konsekwencje z powodu przerwania stażu z własnej winy.
Twoja rola to odbierać wysłane pocztą decyzje: orzekającą o utracie statusu z uwagi na przerwanie stażu oraz orzekającą o konieczności zwrotu kosztów badań lekarskich. Potem wpłacisz wskazaną sumę na wskazane konto we wskazanym terminie i sprawa załatwiona.

A jak ma wyglądać to pismo ? i czy mam je składać osobiście czy wysyłać pocztą a może drogą e-mail ?

Wzory pism na pewno znajdziesz w google. Pismo musisz skierować do Dyrektora PUP, a w treści jak już wyżej napisałam wskazać datę oraz powód rezygnacji (im bardziej szczegółowo tym lepiej). Możesz spokojnie opisać sytuację swoimi słowami.
Najlepiej złożyć je osobiście bądź przesłać pocztą tradycyjną. Email może być o ile zeskanujesz podpisane własnoręcznie pismo i załączysz do emaila, a oryginał swoją drogą doślesz pocztą.

A jeżeli ten staż jest finansowany z środków Unijnych to procedura wygląda tak samo nie ma żadnych dodatkowych kosztów ?

Dobra załatwiłem juz wszystko dzieki serdeczne Kosssz za pomoc ;)

Powrót