Rezygnacja ze stażu.

• Autor wątku Autor wątku madziisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziisz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Od czerwca jestem na stażu. Prawdopodobnie w sierpniu lub we wrześniu będę się wyprowadzać do innego miasta, niby tylko 30km, ale w dwie strony mam już 60 i nie opłaca mi się za 1000zł tyle dojeżdżać i chce wtedy zrezygnować ze stażu. Jednak mam pytanie. Jak to wygląda? Chodzi mi o to, czy trzeba to zgłosić wcześniej i przez jakiś czas jeszcze chodzić do pracy? Czy po prostu daje rezygnacje i przestaje chodzić do miejsca odbywania stażu?
Dziękuje za odpowiedz.

Można z dnia na dzień. Niezależnie od terminu przerwania powód wskazuje na to, że staż zostanie przerwany z winy bezrobotnego, a więc nastąpi pozbawienie statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni.

Kosssz napisał:
Można z dnia na dzień. Niezależnie od terminu przerwania powód wskazuje na to, że staż zostanie przerwany z winy bezrobotnego, a więc nastąpi pozbawienie statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni.

Wiem o pozbawieniu statusu osoby bezrobotnej. Jednak zastanawia mnie dlaczego z mojej winy? Skoro zgłaszałam w urzędzie, że taka sytuacja może mieć miejsce i mogę się wyprowadzać, a to już jednak ich wina, że mnie mimo to wysłali na staż. Bedę musiała się wyprowadzić.. Zresztą w moim mieście nie ma żadnych perspektyw, pracy, nic.

madziisz napisał:
Wiem o pozbawieniu statusu osoby bezrobotnej. Jednak zastanawia mnie dlaczego z mojej winy?
Każde przerwanie stażu z innego powodu niż podjęcie pracy zarobkowej wiąże się z ryzykiem utraty statusu z powodu uznania okoliczności przerwania stażu za nieusprawiedliwiony powód. Przeprowadzka nie usprawiedliwia przerwania formy aktywizacji, która ma prowadzić do zwiększenie szans na zatrudnienie/podjęcie innej pracy zarobkowej.
madziisz napisał:
Skoro zgłaszałam w urzędzie, że taka sytuacja może mieć miejsce i mogę się wyprowadzać, a to już jednak ich wina, że mnie mimo to wysłali na staż.
Tak jak rejestracja w PUP to i podjęcie stażu jest czynnością dobrowolną. Skoro dokonała Pani rejestracji w PUP to jednocześnie wyraziła Pani zgodę na zastosowanie wobec Pani przewidzianych prawem form aktywizacji zawodowej np. poprzez staż. Czy przystawiono Pani pistolet do skroni, że pisze Pani o "wysłaniu Pani na staż przez PUP"?
Skoro na etapie przedstawiania propozycji stażu wiedziała już Pani o swojej przyszłej wyprowadzce w jakim celu było zatem kontynuowanie rejestracji w PUP? Celem rejestracji w PUP jest bowiem poszukiwanie pracy przede wszystkim na terenie działania danego PUP, dlatego rezygnacja ze stażu z powodu zmiany miejsca zamieszkania nie jest okolicznością nieprzewidzianą, która mogłaby usprawiedliwić przerwanie stażu.

Kosssz napisał:
Każde przerwanie stażu z innego powodu niż podjęcie pracy zarobkowej wiąże się z ryzykiem utraty statusu z powodu uznania okoliczności przerwania stażu za nieusprawiedliwiony powód. Przeprowadzka nie usprawiedliwia przerwania formy aktywizacji, która ma prowadzić do zwiększenie szans na zatrudnienie/podjęcie innej pracy zarobkowej.
Tak jak rejestracja w PUP to i podjęcie stażu jest czynnością dobrowolną. Skoro dokonała Pani rejestracji w PUP to jednocześnie wyraziła Pani zgodę na zastosowanie wobec Pani przewidzianych prawem form aktywizacji zawodowej np. poprzez staż. Czy przystawiono Pani pistolet do skroni, że pisze Pani o "wysłaniu Pani na staż przez PUP"?
Skoro na etapie przedstawiania propozycji stażu wiedziała już Pani o swojej przyszłej wyprowadzce w jakim celu było zatem kontynuowanie rejestracji w PUP? Celem rejestracji w PUP jest bowiem poszukiwanie pracy przede wszystkim na terenie działania danego PUP, dlatego rezygnacja ze stażu z powodu zmiany miejsca zamieszkania nie jest okolicznością nieprzewidzianą, która mogłaby usprawiedliwić przerwanie stażu.

Jak większość osób poszłam do PUP aby mieć ubezpieczenie i też z tego powodu poszłam na staż, ale mniejsza już o to. W takim razie trace status osoby bezrobotnej na 120 dni, dostaje się na studia i co dalej? Mogę iść do urzędu aby zglosić to, że się uczę? ;)

madziisz napisał:
Jak większość osób poszłam do PUP aby mieć ubezpieczenie i też z tego powodu poszłam na staż, ale mniejsza już o to.
PUP nie jest od ubezpieczania osób, które nie chcą albo nie mogą podjąć pracy.... lub innej aktywności zawodowej.
madziisz napisał:
trace status osoby bezrobotnej na 120 dni, dostaje się na studia i co dalej? Mogę iść do urzędu aby zglosić to, że się uczę?
Ale po co chce się Pani zgłosić do urzędu jeśli nadal nie będzie Pani gotowa podjąć pracy?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
PUP nie jest od ubezpieczania osób, które nie chcą albo nie mogą podjąć pracy.... lub innej aktywności zawodowej.
Ale po co chce się Pani zgłosić do urzędu jeśli nadal nie będzie Pani gotowa podjąć pracy?

Jednak dobrze wiemy jak to wygląda teoretycznie, większość osób chce jedynie mieć ubezpieczenie.

Chodzi mi tylko o to czy będę musiała zgłosić to, ze się uczę nawet jeżeli stracę status osoby bezrobotnej na te dni?

madziisz napisał:
Jednak dobrze wiemy jak to wygląda teoretycznie, większość osób chce jedynie mieć ubezpieczenie.

Chodzi mi tylko o to czy będę musiała zgłosić to, ze się uczę nawet jeżeli stracę status osoby bezrobotnej na te dni?

Prawnie jeżeli "wyrzucą" Cię z urzędu pracy tracisz ubezpieczenie zdrowotne i ewentualnie zasiłek jak pobierasz.Wtedy możesz zgłosić się do MOPS-u aby objeli Cię ubezpieczeniem zdrowotnym na 90 dni bo nie możesz zarejestrować się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna.Ale wtedy będziesz musiała zarejestrować się w urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy i współpracować z MOPS-em.

Jak pojdziesz na studia to Cię uczelnia ubezpieczy.
@DNL osoba poszukująca pracy nie musi współpracować z mopsem:)
Zresztą osoba zarejestrowana jako poszukująca pracy nie jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym

Ostatnia edycja:
Powrót