Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku froide
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

froide

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Planuje zrezygnować ze stażu. Warunkiem nie zrwacania pieniędzy jest podjęcie pracy. Czy tolerowana dla UP jest umowa zlecenie czy tylko umowa o pracę?
I jak myślicie po tym jak zrezygnuje ze stażu- mogę np. za 2 lata, podjąć inny staż, czy będę już "spalona"?

A kto Pani powiedział, że stypendium podlega zwrotowi w takim przypadku? Rozumiem, że na staż skierował Panią Powiatowy Urząd Pracy, czy tak?

Tak, skierował mnie PUP. Udzielano mi informacji, że jeżeli rezygnuje ze stażu, to zwracam stypendium, ale jeżeli powodem rezygnacji jest znalezienie pracy, to nie.

Aha i na jakiś czas zostaje wyrejestrowana z UP.

Jeśli rezygnacja nie jest uzasadniona, to jak najbardziej grozi Pani utrata statusu bezrobotnego. Ale zwrot stypendium....nie.
Proponuję najpierw dowiedzieć się w PUP o podstawę prawną, bo moim zdaniem wprowadzono Panią w błąd. Proszę jeszcze raz skonsultować się z PUP w tej sprawie, bo moim zdaniem albo urzędnik źle Panią zrozumiał albo to Pani źle zrozumiała urzędnika.
W przypadku przerwania stażu niezależnie od powodu - stypendium nie podlega zwrotowi.

Kosssz napisał:
Jeśli rezygnacja nie jest uzasadniona, to jak najbardziej grozi Pani utrata statusu bezrobotnego. Ale zwrot stypendium....nie.
Proponuję najpierw dowiedzieć się w PUP o podstawę prawną, bo moim zdaniem wprowadzono Panią w błąd. Proszę jeszcze raz skonsultować się z PUP w tej sprawie, bo moim zdaniem albo urzędnik źle Panią zrozumiał albo to Pani źle zrozumiała urzędnika.
W przypadku przerwania stażu niezależnie od powodu - stypendium nie podlega zwrotowi.

Potwierdzam

Powrót