Rezygnacja ze studiów doktoranckich współfinansowanych ze środków UE a konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku jaktoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaktoja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chciałbym zasięgnąć rady Forumowiczów, otóż w październiku tego roku rozpocząłem studia doktoranckie współfinansowane ze środków UE z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach PO WER 3.2, jednak zdałem sobie sprawę, że nie jest to rzecz którą chciałbym się zajmować. W umowie i regulaminie podpisywanych przeze mnie nie jest jednoznacznie napisane czy rezygnując ze studiów będę pociągnięty do jakichś konsekwencji finansowych (np. opłaty za odbyte zajęcia czy zwrot otrzymanego stypendium). Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że część stypendium pochodzi ze środków UE. W razie potrzeby mogę zmieścić paragrafy z umowy i regulaminu. Nie ukrywam że sprawa finansowa jest dla mnie istotna, bo stypendium jest podstawą mojego utrzymania.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

O samym odstąpieniu czy rezygnacji nie nic napisane, przynajmniej nie jest wprost napisane, tak mi się wydaje, dlatego zamieszczę to co wydaje mi się, że może być pomocne w interpretacji:

§ 2
Uczestnik Projektu oświadcza:
1. posiada status doktoranta
2. zapoznał się z Regulaminem Projektu, który stanowi integralną część niniejszej Umowy.

§ 4
1. Stypendium w rozumieniu art. 200 ust. 1 Prawo o Szkolnictwie Wyższym przyznawane jest na okres 48 miesięcy, a jego miesięczna wysokość wynosi X, z zastrzeżeniem ust. 3 poniżej.
2. Naukowe stypendium motywacyjne, przewidziane w umowie o dofinansowanie Projektu, przyznawane jest na okres 48 miesięcy, a jego miesięczna wysokość wynosi Y, z zastrzeżeniem ust. 3 poniżej.
3. Stypendium o którym mowa w ust. 1 i 2 niniejszego paragrafu wypłacane jest w okresie w którym uczestnik Projektu spełnia warunki określone w § 2 i może być wypłacane nie dłużej niż do końca miesiąca kalendarzowego, w którym odbyła się obrona.
5. Naukowe stypendia motywacyjne wypłacane w ramach konkursu PO WER, Działanie 3.2, są zwolnione z podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1, pkt. 137 ustawy z dn. 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym osób fizycznych.
8. Kierownik projektu może podjąć decyzję o wstrzymaniu wypłacania stypendium, gdy doktorant - uczestnik projektu zaprzestanie realizacji programu studiów, bądź zaprzestanie prac nad doktoratem lub po stwierdzeniu wystąpienia innych okoliczności uniemożliwiających dalsze uczestnictwo w projekcie.
9. Osoba pobierająca stypendium zobowiązana jest do poinformowania Kierownika Projektu o sytuacjach mogących wpłynąć na wstrzymanie wypłacania naukowego stypendium motywacyjnego, w szczególności o rezygnacji w studiach doktoranckich realizowanych w ramach Projektu.

§ 6
Beneficjent w uzasadnionych przypadkach ma prawo zmienić decyzję o przyznawaniu stypendium, o którym mowa w § 4 ust. 1 i 2, w tym w szczególności zaprzestać jego wypłaty oraz rozwiązać Umowę w trybie natychmiastowym, gdy uczestnik Projektu przestanie spełniać warunki otrzymywania stypendium, w tym w szczególności, gdy uczestnik Projektu:
a) utracił status doktoranta,
b) nie dopełnił obowiązków wymienionych w Regulaminie,
c) zrezygnował z pracy naukowej.

§ 8
1. Wszelkie zmiany Umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszą Umową zastosowanie mają postanowienia dokumentacji konkursowej, przepisy Kodeksu Cywilnego oraz inne powszechnie obowiązujące przepisy prawa krajowego i w odpowiednim zastosowaniu wspólnotowego.

W regulaminie projektu bardzo wiele punktów się pokrywa z umową, jednak w postanowieniach końcowych widnieje:

1. Uczestnicy Projektu przez podpisanie deklaracji uczestnictwa w Projekcie akceptują warunki niniejszego regulaminu.
2. Regulamin sporządzony jest w 4. jednobrzmiących egzemplarzach dla uczestnika Projektu, promotorów uczestnika Projektu oraz Biura Projektu.
3. W sprawach nieuregulowanych niniejszym regulaminem znajdują zastosowanie obowiązujące przepisy prawa powszechnego oraz wewnętrzne regulacje jednostek partnerskich.

I tutaj powstaje moja największa obawa, bo o samych warunkach odstąpienia nie ma nigdzie słowa, ale są podpunkty, które zostawiają wiele niejasności (np. pkt. 3 z postanowień końcowych).

Czy może tak być, że takie sprawy jak warunki odstąpienia czy rezygnacji z Projektu i związane z tym konsekwencji nie są wprost przedstawione w umowie? Zaznaczę jeszcze raz, że w umowie ani regulaminie nie ma wprost wystosowanego paragrafu traktującego o rozwiązywaniu umowy.

Powrót