RHB a KRS

• Autor wątku Autor wątku vigox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vigox

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam.

Sprawa dotyczy reaktywacji spółki z o.o. wpisnaej jeszcze do RHB. Obecnie działalnośc z tego co wiem, jest zawieszona.
Jak teraz wznowić działalnośc spółki,jak wyglada procedura przepisania do KRSm, jakie sa opłty za to i jakie inne czynnosci trzeba jeszcze wykonać?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Przyłączam się do pytania kolegi/koleżanki. I jeszcze jedno: czy spółka z o.o. niezgłoszona do KRS może dalej prowadzić działalność, tzn. zawierać umowy, kupować i sprzedawać towary handlowe, zatrudniać pracowników etc.?

Polecam przeczytać ustawę z dnia 20 sierpnia 1997 r.
"Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Rejestrze Sądowym"
A tam m.in. można wyczytać, że zarząd jest zobowiązany w terminie 6 miesięcy od dnia wejscia w zycie ustawy o KRS dokonać obowiązkowego wpisu do rejestru.

a ponadto z ustawy o KRS można wyczytać:

Art. 24. 1. W razie stwierdzenia, że wniosek o wpis do Rejestru lub dokumenty, których złożenie jest obowiązkowe, nie zostały złożone pomimo upływu terminu, sąd rejestrowy wzywa obowiązanych do ich złożenia, wyznaczając dodatkowy 7-dniowy termin, pod rygorem zastosowania grzywny przewidzianej w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji świadczeń niepieniężnych. W razie niewykonania obowiązków w tym terminie, sąd rejestrowy nakłada grzywnę na obowiązanych. Przepisów art. 1052 zdanie drugie i art. 1053 Kodeksu postępowania cywilnego nie stosuje się.

2. Sąd rejestrowy może ponawiać grzywnę, o której mowa w ust. 1.
3. Jeżeli środki, o których mowa w ust. 1 i 2, nie spowodują złożenia wniosku o wpis lub dokumentów, których złożenie jest obowiązkowe, a w Rejestrze jest zamieszczony wpis niezgodny z rzeczywistym stanem rzeczy, sąd rejestrowy wykreśla ten wpis z urzędu.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach sąd rejestrowy może dokonać z urzędu wpisu danych odpowiadających rzeczywistemu stanowi rzeczy, o ile dokumenty stanowiące podstawę wpisu znajdują się w aktach rejestrowych, a dane te są istotne.

Art. 25. Jeżeli pomimo stosowania grzywny, o której mowa w art. 24, osobowa spółka handlowa wpisana do Rejestru nie wykonuje obowiązków określonych w art. 24 ust. 1, sąd rejestrowy z urzędu może, z ważnych powodów, orzec o rozwiązaniu spółki oraz ustanowić likwidatora.

Polecam poradnik [...]dla zakładających firmę w ramach tej formy organizacyjnej - znajdują się tam m.in. aktualne informacje o formalnościach i opłatach związanych z KRS.

Najprościej zapytać w miejscowo właściwym wydziale KRS.
Dla mnie to już historia. Te obowiązki trzeba było wykonać bodajże do końca 2003 roku. Jesli tego nie zrobiono to o ile pamiętam, trzeba złożyć wnioski o wpis tak jak przy pierwszym wpisie i uiścić opłaty za to 1500 zł (wtedy było zwolnienie od opłat). Wszystki obowiązki trzeba było wykonać jak przy pierwszym wpisie, tzn. jeśli p. umowa spółki nie spełnia wymogów KSH trzeba było ja dostosować - obecnie pewnie będzie jeszcze stare PKD więc i tak warto udać się do notariusza, by pozmieniać zapisy umowy spółki.
Jeśli nawet nie zarejstrowano w KRS to spółka może działać, ale bodajże z wpisami do RHB nie wiążą się domniemania jak z wpisami do KRS, jest to wiec dość ułomne. Sąd na pewno zbada czy nie ma braków i ewentualnie wezwie do jakiś uzupełnień (mogła np. wygasnąć kadencja zarządu).
Poza tym - moze ktoś ma lepszą pamięć ; )

Witam

Byłem w KRSie i chciałem.
Teraz mam wątpliwości bo żaden notariusz bez aktualnego KRS nie czce tykać umowy spółki
I koło się zamyka.KASA KASA ................
Teoretycznie powinienem założyć nową spółkę -mam to gdzieś
Dostałem aktualny wypis i działam dalej

pozdrawiam cierpliwych

Ostatnia edycja:
Powrót