Roaming - T-mobile - operator celowo zawyża stawki?

• Autor wątku Autor wątku rytmpoczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rytmpoczta

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam,
Znajoma wyjechała do Londynu na weekend. Tam korzystała z telefonu i internetu w ramach abonamentu komórkowego w polskim T-mobile. Abonament 100 zł , w którym wszystko, łącznie z internetem jest nielimitowane. Za transmisje danych (internet) policzono jej 1 zł za 1 MB.
Jest to kwota niezgodna z tym co przyjęła Unia Europejska w kwietniu 2016 roku. Stawka powinna być w tym przypadku 25 gr za 1 MB danych. W efekcie otrzymała rachunek na 250 zł. Poniżej link do rozporządzenia UE:
https://www.uke.gov.pl/bedzie-taniej-od-30-kwietnia-nowe-oplaty-roamingowe-19597
Czy mam rację i ma ona podstawy do reklamacji?

Przecież w artykule masz napisane że 0,25 to opłata dodatkowa.

Pakiety danych do wykorzystania w kraju nie mają zastosowania poza granicami (sprawdź w ich regulaminie), a T-Mobile liczy 1 zł / MB :

http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/doc_00008/D_005_0013741.pdf

Więc maksymalna cena zgodna z rozporządzeniem to 1,25 zł / MB.

Bez znajomości konkretnej taryfy jaką macie, tylko tyle jestem w stanie pomóc.

Ostatnia edycja:
Cytuję:
"przeniesiono „krajową cenę detaliczną”, czyli stawkę jaką płaci abonent telefonii mobilnej w kraju, na roaming."
W tym abonamencie internet jest nielimitowany, więc jak mniemam powinno być doliczone 25 gr do zera.
Sprawdzę dokładnie jakie cenniki są brane pod uwagę w umowie.

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem w regulaminie. Znajoma w ramach abonamentu korzysta z oferty zwanej "Supernet - bez limitu danych". Jak sama nazwa wskazuje oraz definicja w regulaminie jest to: "Bez Limitu Danych – opcja usługi Supernet; nielimitowany co do objętości zasób danych przeznaczony do wykorzystania w ramach
Mobilnego Internetu; w zależności od wybranej opcji Supernetu Abonentowi przysługuje Limit albo opcja Bez Limitu Danych; WOP mogą stanowić, że po przekroczeniu określnego w nich poziomu konsumpcji w ramach tej opcji nastąpi ograniczenie maksymalnej prędkości transmisji danych do wskazanego w nich pułapu prędkości"
Z tego wynika, że w ramach jej abonamentu (na podstawie taryfy T3) koszt 1 MB to 0 zł. T mobile ma prawo doliczyć do tego jedynie 25 gr. Chyba , że się mylę, to proszę mi wytłumaczyć.

Ostatnia edycja:
Zajrzyj więc do definicji w regulaminie jeszcze raz, uważniej.

https://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/documents/doc_00008/D_007_0013156.pdf

6. Supernet – opcja Mobilnego Internetu opisana niniejszym regulaminem i dopuszczającymi ją WOP, polegająca głównie na możliwości
korzystania z Limitu albo opcji Bez Limitu Danych;

4. Mobilny Internet – dostarczana przez Operatora usługa mobilnego dostępu do Internetu w ramach pakietowej transmisji danych w Sieci
Operatora na terenie Polski
;

Nie jest to oczywiste. Operator ma prawo doliczyć 25 gr do mojej taryfy, a moja taryfa to 0 zł / 1 MB. Jeśli jest tak jak zapewne myślisz to operator równie dobrze może ustalić cenę krajową na 25 zł / 1 MB, w ramach abonamentu dla niepoznaki posługiwać się pakietami danych, np. 1 GB , 2 GB itd, a regulację UE mieć w głębokim poważaniu.
Bezsens.

Ostatnia edycja:
Nie, Twoja taryfa Internetu poza granicami Polski wynika z cennika, ponieważ nie jest objęta Supernet-em. Cena za 1 MB to 1 zł.

Jeśli faktycznie wszyscy abonenci w kraju płaciliby 25 zł / 1 MB, to operator mógłby liczyć 25,25 zł za 1 MB za granicą.

Ostatnia edycja:
Nie może wynikać z cennika , bo po to jest ta regulacja , żeby takich machlojek nie było. Istotna powinna być tu krajowa cena detaliczna, tak jak jest w regulacji.
Cytuje:
"w okresie przejściowym tj. 30 kwietnia 2016 r. – 14 czerwca 2017 r. operator będzie
uprawniony do stosowania dodatkowej opłaty, doliczanej do ustalonej wcześniej krajowej
ceny detalicznej
."

Ok, dzięki za pomoc. Jest to jasne, jeśli założymy, że te nielimitowane połączenia i transmisje danych traktowane są jako usługi, które można włączyć/wyłączyć. Poza usługami jest cennik taryfowy, który ustala ceny jednostkowe.

Nie może , bo UE ustaliła maksymalną cenę jaką może pobierać operator. Sprawdź w regulacji.
"Jednakże suma krajowej ceny detalicznej i dodatkowej opłaty pobieranej w roamingu na obszarze UE/EOG
za poszczególne połączenia wykonane, za wysłane wiadomości SMS lub za usługi
transmisji danych nie będzie mogła przekraczać odpowiednio 0,19 euro za minutę,
0,06 euro za wiadomość SMS i 0,20 euro za wykorzystany megabajt."

Sprawdziłem i rzeczywiście jest to odgórnie naliczone. Piszesz o tym co będzie od czerwca 2017 (0,20) Jak na razie operatorzy mogą naliczać max 0,25 euro za megabajt
https://www.uke.gov.pl/bedzie-taniej-od-30-kwietnia-nowe-oplaty-roamingowe-19597
Więc 1 zł za megabajt jest zgodny z prawem, zresztą u wszystkich operatorów jest taka stawka

Ostatnia edycja:
Powrót