Robienie odlewów modeli kolekcjonerskich

• Autor wątku Autor wątku Slovacky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slovacky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Jestem fanem gier bitewnych [figurkowych] takich jak np. Warhammer firmy Games Workshop. Ostatnio wchodząc na serwisy aukcyjne gdzie można kupić modele do owych gier zauważyłem, że sprzedawane są tam odlewy oryginalnych figurek. Otóż tu nasuwa się moje pytanie: z wiadomości podanych na opakowaniu producenta wyraźnie stoi "all rights reserved". Wiem też, że kopiowanie na użytek własny jest dozwolone, ale czy sprzedaż czyjejś skopiowanej intelektualnej własności to nie przestępstwo? Czemu owe serwisy jeszcze tego nie wykryły, szczególnie, że w opisach aukcji wyraźnie jest napisane iż jest to odlew żywiczny itp? Zauważyć też trzeba, że cenowo owe odlewy nie różnią się prawie nic od oryginałów?

Proszę o odpowiedź lekko zdziwionemu fanowi... .
Z góry dziękuję

Jeśli chodzi o wzory figurek do gry to na pewno są one zastrzeżone przez producenta gry. Tylko, że figurka będzie raczej zastrzeżona jako wzór przemysłowy lub jako opcja przy znaku towarowym gry. Dziełem w rozumieniu praw autorskich będzie raczej sama gra. Tak, czy inaczej, jeśli są zastrzeżone, nie można ich kopiować bez licencji.

Witam.
Także jestem zdziwiony brakiem reakcji niektórych portali aukcyjnych. Ale w związku z tym pytaniem mam inne.

Czy robienie powyższych odlewów na własny użytek jest dozwolone?
Mówimy tu o tych samych modelach co wspomniał Slovacky.

I czy dozowolone jest robienie odlewów w części czy też mozna całe modele kopiować / odlewać byle tylko niebyły one sprzedawane lub kopione? Tylko na własny użytek.

Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.

na własny użytek tak - jeśli stanowią utwór w rozumieniu upaipp - Art.23.

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego

Czyli, jeśli dobrze rozumiem...
Firma Games workshop ma prawa autorskie... i moge wykonać kopie/odlew fragmentu figurki lub całą - tylko wtedy gdy jej niesprzedaje?

Art ten jest bardzo szeroki w zakresie "własnego użytku". Precyzuje tylko architektoniczny i urbanistyczny zakres - jeśli dobrze zroumiałem dotyczy użyteczności publicznej ten zakres?

Więc czy dobrze rozumiem całość :) ?
Do własnego użytku Można. Do sprzedaży Nie można?

I w związku z tym... fragmenty figurki można czy całe też?

Pozdrawiam.

Powrót