Robienie zdjęć bez zgody

• Autor wątku Autor wątku Weronika45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Weronika45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie dotyczące robienia zdjęć bez mojej zgody. Przyłapałam niedawno osoby robiące mi zdjęcia z "ukrycia" i nasmiewania się z nich, dodam jeszcze, że są robione na terenie szkoły. Nie mam pojęcia czy zdjęcia te są gdzieś publikowane. Czy za takie zachowanie grozi odpowiedzialność karna? Mogę to zgłosić na policje? Oczywiście rozumiem, że należy to zgłosić do dyrekcji, ale odpowiedzialność karna mnie interesuje.

O ile nie rozpowszechniają to nie robią nic niezgodnego z prawem.

Ewentualnie naśmiewanie można próbować podciągnąć pod naruszenie dóbr osobistych, ale to sprawa cywilna.

A co z robieniem zdjęć na festynie i publikowanie ich na portalu informacyjnym (miasta wojewodzkiego)?

Przepis prawny:
Art. 81.0
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Wszystko zależy od tego jak to zdjęcie wygląda.

Powrót