RODO a 10 i 20 milionów kary.

• Autor wątku Autor wątku Kowboj1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kowboj1983

Zbanowany
Odpowiedzi
13
Witam,
W RODO art. 83 ustęp 4 można przeczytać że "Naruszenia przepisów dotyczących następujących kwesti podlegają zgodnie z ust. 2 administracyjnej karze pieniężnej w wysokości do 10 000 000 EUR, a w przypadku przedsiębiorstwa – w wysokości do 2 % jego całkowitego rocznego światowego obrotu z poprzedniego roku obrotowego, przy czym zastosowanie ma kwota wyższa:". Czy to oznacza, że na przedsiębiorstwo może również zostać nałożona kara 10 milionów euro? Jeśli najpierw występuje zwrot: "a w przypadku przedsiębiorstw", a potem jest napisane, że: "przy czym zastosowanie ma kwota wyższa" to teraz nie wiem czy przedsiębiorstwom grozi pierwsza kara czy druga. Taka sama konstrukcja została użyta w ustępie 5 (dotyczącym kary 20 mln euro) co powiększa moje wątpliwości.

Ostatnia edycja:
Proponuję zapoznać się z całą treścią owego przepisu prawnego.

Nie mam wykształcenia prawniczego, dlatego zwracam się z prośbą tutaj:)

Do czytanie w języku polskim nie jest ono potrzebne.

Przeczytałem cały przepis i niestety nie wiem na co mam zwrócić uwagę w związku z moim problemem.

Np. ust. 9, a potem właściwa ustawa krajowa.

Ostatnia edycja:
Proszę wybaczyć, ale nie znam się na prawie i nie chcę czegoś źle zinterpretować. Czy mógłby Pan odpowiedzieć na moje pytanie w klarowny sposób?

Powrót