RODO a dane pracowników innej firmy

• Autor wątku Autor wątku blush
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blush

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.

Mam pewną zagwozdkę z danymi pracowników, które udostępnia mi inna firma. Już tłumaczę o co chodzi...

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, na zlecenie firmy X np. drukuję wizytówki dla jej pracowników. Muszę też te wizytówki wysyłać pracownikom tej firmy, ale z racji tego, że ci pracownicy są rozsiani po całej Polsce, wysyłam je na ich adres domowy. Ich dane udostępnia mi właśnie firma X. Z kolei ja przekazuję te dane drukarni, w której robię wydruki, a ta drukarnia przekazuje je firmie kurierskiej.

I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy w tej sytuacji powinnam poprosić tych pracowników o zgodę na wykorzystanie ich danych oraz przekazanie firmom trzecim w celu wysyłki produktu ?

Pozdrawiam, Kaśka

blush napisał:
I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy w tej sytuacji powinnam poprosić tych pracowników o zgodę na wykorzystanie ich danych oraz przekazanie firmom trzecim w celu wysyłki produktu ?
Nie, Ty nie jesteś administratorem danych osobowych tych pracowników. Wykonujesz jedynie zlecenie dla pewnej firmy. Zazwyczaj w tego typu sytuacjach zamieszcza się w umowie zobowiązanie do zachowania w poufności przekazanych danych oraz do ich usunięcia po zakończeniu zlecenia.

Powrót