RODO a spam od amazona

• Autor wątku Autor wątku kamileeeeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamileeeeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
witajcie
serdecznie przepraszam że męczę takimi pierdołami ale jednak nienawidzę szeroko pojętego spamu

amazon co jakiś czas po zamówieniu wysyła maila z prośbą o ocenę produktu
"Czy Twoje ostatnie zamówienie w Amazon spełniło Twoje oczekiwania? Oceń je w Amazon"

NIEMA opcji aby się na to nie zgodzić
pytałem na obsłudze klienta i dowiedziałem się że zakładając konto akceptowałem regulamin i basta.

Czy naprawdę NIEMA na to rady ? zmiana maila na jakiś nie czytany?
Myślałem że tyle szumu wokół RODO to można zabronić przetwarzania adresu email w celu x / y etc.?

z góry serdeczne dzięki za informację w temacie
pozdrawiam !

jeśli ktoś wie że niema na to opcji to prośba serdeczna także o tak wpis ;)
dzięki i pozdrawiam !

Robiąc tam zakupy akceptujesz regulamin. Więc jedyny sposób to nie robić zakupów.

czyli można sobie w takim regulaminie napisać cokolwiek ? że będziemy Ci wysyłać CODZIENNIE maile z nowościami np.
i NIC na to nie możesz poradzić tak realnie bo taki regulamin i akceptujesz?

krótka definicja spamu
Spam to, ogólnie mówiąc, niepożądana przez odbiorców wiadomość tekstowa.

Więc imho to spam nic mniej nic więcej tyle że zgodny z regulaminem tak? i niema żadnych narzędzi dla kowalskiego do walki z tym ?

pozdrawiam serdecznie

Zgadza się. Spam to niepożądana wiadomość. Ale przecież ty zgodziłeś się na otrzymywanie takich wiadomości. Więc ona nie jest już niepożądana. Nikt cie do tego groźbami i biciem do tego nie zmusił. Jest narzędzie do walki z takimi wiadomościami. Usuwasz swoje konto z tamtego portalu i masz spokój.

Pejotwroc napisał:
Usuwasz swoje konto z tamtego portalu i masz spokój.
Jest inne rozwiązanie: filtry, czy na serwerze mail czy w kliencie, ale Sam dobrze o tym Wiesz ;) I wg mnie to tak średnio problem prawny, bo sam takich wątków musiałbym założyć z 1500?

Ale pozwolę się nie zgodzić z Tobą: Spam to nie wiadomość e-mail (bo masz środki techniczne na odfiltrowanie takich i ich nie widzenie).
Co powiesz na taką sytuację:
Miałem konto w banku, rozwiązałem umowę, przed tym odznaczyłem wszelkie zgody marketingowe. I... Mimo, że nie powinni to wydzwaniają z ofertami. - To jest Spam.
Dlaczego nie ma na forum mojego wątku? Bo akurat dzwonią jak przełożony chce mnie opitolić za coś i ja mówię że z banku i muszę odebrać, a przełożony po 30 sekundach zapomina po co przyszedł ;)

życie no ;)

Wiem że nie raz mogą ale akurat mocno walczę z tym gdzie się da na różnych portalach
Uważam że takie coś należy tępić u źródła a nie filtrować u jednostek.

Z allegro co kiedyś przysyłali co miesiąc 'nowości w czerwcu/lipcu' etc
to w sumie ja po 100 mailach przewalczyłem - dodali sobie taką funkcjonalność w aplikacji / czasem jak odpalasz aplikacje to teraz to wyskakuje info powitalne z tym co email wtedy / na maila jak piszą to już serio jak coś ważnego albo muszą.

Moja skrzynka i wara.
Zawsze zadaje pytanie czy celem Waszym jest to aby użytkownicy zmieniali maile logowania na jakieś przeznaczone na spamm z których nie korzystają tak naprawdę na co dzień tylko po to aby nie czytać waszego spamu ?
I zwykle odpuszczają / zmieniają formę jak się da etc.
Wiadomo no nie z wszystkim się da / niektórzy mają to gdzieś jak amazon np. / wolałem się upewnić.

pozdro

Ostatnia edycja:
Powrót