RODO a wręczanie świadectw z paskiem na zakończenie roku

• Autor wątku Autor wątku HokusP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HokusP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
w klasach 1-3 nie ma świadectw z paskiem - wszyscy uczniowie otrzymują świadectwa od nauczyciela w klasie - realizują obowiązek szkolny i to ich i ich rodziców sprawa na jakim poziomie. Niestety moje dziecko jest teraz w 4 klasie - w innej szkole, tu dyrektor podczas zakończenia roku wyczytuje na apelu osoby, które mają świadectwo z paskiem, dodatkowo wręcza dyplomy za najwyższą średnią. Ponieważ ocena ucznia jest jego daną wrażliwą, to czy w świetle tego dyrekcja ma obecnie takie prawo? W mojej opinii takie rankingi i różnicowanie dzieci nie służy integracji klasy i atmosferze w szkole. Czy jako rodzic mogę wnieść sprzeciw przeciw takiemu upublicznianiu ocen mojego dziecka i czy dyrektor musi taki sprzeciw uwzględnić?

RODO ruszyło...
Co mówi na ten temat regulamin szkoły?

W statucie nie ma nic na temat apelu podsumowującego. Jest informacja o tym, że ocena roczna/ semestralna będzie widoczna w dzienniku elektronicznym. I o systemie oceniania, jaka ocena i za jakie osiągnięcia. Jest dodatkowo informacja, ze dyrektor może nagradzać uczniów za wybitne osiągnięcia. Przy czym nie jest określone, co jest takim osiągnięciem - uczestnictwo w konkursie, rozumiem, że jest i wtedy nagrodę można wręczyć publicznie (bo rozumiem, iż wyrażam zgodę na udział w konkursie i jego regulamin, w tym przyznawania nagród). A w przypadku ocen za realizację obowiązku szkolnego?

HokusP napisał:
Dzień dobry,
Ponieważ ocena ucznia jest jego daną wrażliwą, to czy w świetle tego dyrekcja ma obecnie takie prawo? W mojej opinii takie rankingi i różnicowanie dzieci nie służy integracji klasy

Według Twojego toku myślenia: nauczyciel odpytując ucznia w klasie chcąc wystawić mu ocenę powinien wyprosic pozostałych uczniów? Tylko po to żeby nie robić różnic i broń Boże nikt się nie dowiedział jaką dostał ocenę.

Z tym RODO to już paranoja widzę...

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Nie chodzi o odpytywanie w klasie, tylko o zakończenie roku. Zresztą odpowiadając na twoją sugestię oczywiście nauczyciel może odpytywać w klasie, ale ocenę wystawia uczniowi i powinien podać ją do jego wiadomości.Większość się do tego stosuje. Niestety niektórzy wyczytują nazwiska, oceny i to w dodatku porządkując je od najlepszych do najgorszych. Podsumowując: pytanie jest, czy w świetle RODO średnia ucznia jest daną wrażliwą i czy może być podana na apelu podczas zakończenia roku? Wyczytanie ucznia jest podaniem informacji o tym, że osiągnął jakąś średnią, czyli miał dobre oceny. Z kolei niewyczytanie, że takiej średniej nie osiągnął. I tyle. Ktoś wie, jaka to interpretować?

Po ocenie nie jestes w stanie udowodnić niczyjej tożsamości....

Proszę sobie otworzyć RODO i poszukać średniej ucznia w katalogu szczególnych danych.

To nie jest problem prawny, tylko światopoglądowy. Sama napisałaś, że statut przewiduje nagrody za wybitne osiągnięcia. Dyrektor szkoły ma prawo uhonorować uczniów za osiągnięcia naukowe, a forma wręczenia świadectw z paskiem na apelu jest zwyczajowo przyjęta.

Natomiast, z tego co widzę to nie chcesz apelu i wolałabyś, gdyby uczniowie dostali zalakowane koperty i mogli je otworzyć dopiero w domach, bo jeszcze ktoś zobaczy pasek i poczuje się gorszy! Normalna sytuacja, że dyrektor wręcza świadectwa z wyróżnieniem na apelu, tak samo jak dziekan nagradza najlepszych studentów uczelni w uroczystej formie.

Ja rozumiem, że nie każdy czyta te przepisy, ale starczy kierować się rozsądkiem.

Może zamiast szukać prawnych haków na siłę to warto byłoby poruszyć ten temat w szkole przy okazji np zebrania?

HokusP napisał:
... czy w świetle RODO średnia ucznia jest daną wrażliwą ...
Nie jest, a przed wzniecaniem niezdrowej sensacji zalecam samodzielną lekturę Rozporządzenia.

Ostatnia edycja:
Powrót