RODO - Adres zamieszkania administratora danych?

• Autor wątku Autor wątku Noobishh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Noobishh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Mam pytanie związane z RODO. Zakładam bloga, który jest zarejestrowany i będzie prowadzony przeze mnie jako osobę prywatną. Jako osoba prywatna będę także administratorem danych (komentarze, newsletter, google analytics). W polityce prywtności z tego co wiem muszą znajdować się dane administratora danych i tu mam pytanie. Czy naprawdę konieczne jest podawanie adresu zamieszkania? Na blogu będą poruszane kontrowersyjne tematy o charakterze światopoglądowym i nie bardzo chciałbym, aby mój prywatny adres zamieszkania był publicznie udostępniony.

Pozdrawiam.

Wymaga to od Ciebie RODO, jeśli ma zastosowanie oraz Ustawa o świadczeniu usług droga elektroniczną.

Znalazłem odpowiedź innego użytkownika na forum. Co o tym myślisz?

----------------------------------
Jeżeli dzianie bloga nie będzie powiązane z działalnością zawodową lub handlową, to zastosowanie znajdzie zwolnienie wynikające z art. 2 ust. 2 lit. c w związku z treścią motywu 18 preambuły do RODO:

"Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności. (...)"

https://forumprawne.org/nowe-technologie/805336-rodo-adres.html

Napisałem jeśli ma zastosowanie, ale przeczytaj drugą część zadnia. UoŚUDE - nakłada na Ciebie taki obowiązek w Art. 5. :
Przepis prawny:
2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres.

Ostatnia edycja:
Czyli z tego co rozumiem to nie ma to zastosowania dla mojego bloga? Blog nie służy celom komercyjnym, ma on charakter prywatny-domowy. Zbierane dane nie służom celom reklamowania produktów ani nic z tych rzeczy. Zbieramy tylko wymagane dane jak login, email czy hasło w celu zakładania konta które da użytkownikom możliwośc komentowania artykułów i na maila będziemy wysyłać powiadomienia z najnowszymi artykułami.

Noobishh napisał:
... Blog nie służy celom komercyjnym, ma on charakter prywatny-domowy. ...
To nie ma nic wspólnego z poleganiem pod Ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczna, jak również ta Ustawa nie ma nic wspólnego ze zbieraniem danych osobowych.

Z Twojego opisu wynika, że jak najbardziej do Waszego działania będzie miała zastosowanie wspomniana Ustawa, będziesz świadczył usługi drogą elektroniczną.

Ostatnia edycja:
Powrót