RODO - brak info o przetwarzaniu danych w j. polskim

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Witajcie.
Pytam z ciekawości.

Od wielu lat jestem użytkownikiem pewnej gry. Dotychczas się tym nie interesowałem, ale jak weszło RODO, to postanowiłem zgłębić temat.

Czy w związku z ustawą, każda firma świadcząca usługi musiała wysłać swoim klientom nową informację w związku z wejściem ustawy? Osoba odpowiedzialna za komunikację z graczami stwierdziła, że ich OWU nie uległo zmianie i w związku z tym nie byli zobowiązani do wysyłania informacji dotyczącej przetwarzania danych osobowych. Ponadto, mimo tego, że gra jest po polsku i posiada polski team, nie ma informacji w języku polskim o sposobie przetwarzania danych osobowych. Jest tylko po angielsku i niemiecku.

Czy takie podejście jest zgodne z ustawą?

pozwanyprzezbank napisał:
Czy w związku z ustawą, każda firma świadcząca usługi musiała wysłać swoim klientom nową informację w związku z wejściem ustawy?
Nie.

Każda firma świadcząca usługi powinna dostosować się do RODO, jeżeli świadczy je na terenie UE, albo jeżeli przetwarzanie wiąże się z oferowaniem osobom przebywającym na terenie UE takich usług.

Nie wiem, jaka jest treść OWU, także ciężko się odnieść (możliwe jest, że ich OWU uwzględnia większość informacji wymaganej przez RODO, jeżeli mieli wysoki standard polityki prywatności/bezpieczeństwa ochrony danych osobowych w firmie). Firma bezpośrednio do "wysyłania" informacji do użytkowników nie jest zobowiązana - ale musi informację przekazać/powiadomić użytkownika w dostępnej dla użytkownika formie, np. na stronie www; smsem ect.

Odnośnie języka - informacja powinna być w tym przypadku po polsku.

Dziękuję za odpowiedzi.

Nawiązując, w OWU nie ma wzmianki o ochronie danych osobowych, ale jest za to w privacy policy, które jest po angielsku i niemiecku.

Katarzyna_ley napisał:
Każda firma świadcząca usługi powinna dostosować się do RODO, jeżeli świadczy je na terenie UE, albo jeżeli przetwarzanie wiąże się z oferowaniem osobom przebywającym na terenie UE takich usług. ...
Jeszcze tylko podaj podstawę prawną.

Powrót