RODO, hurtownia działająca w całej Polsce

• Autor wątku Autor wątku fev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fev

Użytkownik
Odpowiedzi
173
Witam w jaki sposób należy ustosunkować się do przepisów unijnych, które niedługo wchodzą w życie w sytuacji sprzedaży hurtowo-detalicznej ?

Sprzedaż do klientów hurtowych odbywa się w systemie B2B, dane jakie są pozyskane na potrzeby współpracy to: nazwa firmy, numer nip, regon, adres wysyłkowy, adres domowy (często klient podaje dodatkowy adres), numer telefonu do firmy i do właściciela.
Zamówienia są składane telefonicznie lub bezpośrednio i finalizowane fakturą, ale zdarza się, że klient kupuje również na paragon.

Jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną (zamówienia spisywane na papierze w sklepie firmowym) pobieramy od klienta dane osobowe tj. telefon oraz imię i nazwisko.
Może się zdarzyć, że klient składa zamówienie mailowo wtedy dodatkowo dochodzi adres do wysłania zamówienia.

Jak w tych dwóch sytuacjach należy odnieść się do RODO ?
Czy w sprzedaży B2B również to obowiązuje ?
Czy taki system zbierania danych musi być zgłoszony do GIODO ?

Pozdrawiam

fev napisał:
Witam w jaki sposób należy ustosunkować się do przepisów unijnych, które niedługo wchodzą w życie w sytuacji sprzedaży hurtowo-detalicznej ?
Gwoli ścisłości, te przepisy weszły w życie w 2016 roku, w maju 2018 r. zaczną być stosowane.

Istotne będzie jak duża jest firma, ilu pracowników zatrudnia, jakie procesy przetwarzania danych pracowników zachodzą w firmie.

Następnie można zastanowić się nad procesami związanymi z przetwarzaniem danych osobowych klientów.

fev napisał:
Jak w tych dwóch sytuacjach należy odnieść się do RODO ?
Hurtownie nie są wyłączone ze stosowania przepisów o ochronie danych osobowych.

fev napisał:
Czy w sprzedaży B2B również to obowiązuje ?
Ten rodzaj sprzedaży również nie powoduje wyłączenia.

fev napisał:
Czy taki system zbierania danych musi być zgłoszony do GIODO ?
Nie.

Czy za poinformowanie kontrahenta hurtowego, klienta detalicznego można przyjąć zapis znajdujący się na oficjalnej stronie internetowej firmy ?
W odpowiedniej podstronie zostanie przygotowany cały zapis, który będzie informował o:
- Kto jest administratorem danych.
- Cel przetwarzania danych.
- Odbiorca danych osobowych (w przypadku wysyłki towarów zleconych do firmy kurierskiej).
- Okres przechowywania danych.
- Prawo do wglądu, edycji, wniesienia skargi, przenoszenia itp.
- Dane osobowe jakie są zbierane na potrzeby realizacji zamówienia.

Podsumowując, zbieranie danych dotyczy sprzedaży dla jednoosobowych działalności gospodarczych jak i osób fizycznych dokonujących zakupów w sklepie stacjonarnym.

Ostatnia edycja:
fev napisał:
Czy za poinformowanie kontrahenta hurtowego, klienta detalicznego można przyjąć zapis znajdujący się na oficjalnej stronie internetowej firmy ?
1. Należy informować osobę fizyczną, której dane osobowe zamierza się przetwarzać.
2. Sama informacja na stronie może nie być wystarczająca. W praktyce realizuje się to tak, że przedstawia się treść i wymaga wykonania akcji typu kliknięcie w przycisk "potwierdzam, iż zapoznałem się z informacją", a następnie odnotowuje się informacje o fakcie i momencie kliknięcia. Niektóry eksperci twierdzą jednak, że takie działanie będzie niewystarczające, gdyż nie sposób udowodnić, że w przycisk kliknęła osoba, której dane dotyczą. Ciężar tego dowodu spoczywa na administratorze.

Zasięgnałem języka na infolinii Giodo.
Pani wskazała dokument online tzw. Przewodnik po RODO i wyjaśniła kwestię powiadamiania o zbieraniu danych osobowych.
Przedstawiłem to w jakiej formie ja chciałbym informować klienta o tym, że przetwarzamy jego dane i stwierdziła, że jest to wystarczające.
W sytuacjach kiedy klient składa zamówienie "papierowe" bezpośrednio w punkcie to wystarczy wpis w regulaminie (odwrotna część formularza zamówieniowego), że zbieramy dane zgodnie z przepisami RODO, a jako szczegóły mogę podać odnośnik bezpośrednio na stronę internetową firmy do zakładki o RODO.
Podobna sytuacja jest w przypadku zamówień składanych pocztą elektroniczną, tutaj również mogę poinformować klienta w postaci na stałe dopisanego wyraźnego odnośnika przenoszącego do podstrony RODO w podpisie wiadomości.

Powrót