RODO - jednoosobowa działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku artgor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

artgor

grzegorz9 napisał:
Dzień dobry.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, nie zatrudniam pracowników i wystawiam fv jedynie na 3 firmy, nie osoby fizyczne. Czy podlegam pod przepisy dot. RODO?

W związku ze współpracą z tymi firmami odbywa się korespondencja mailowa (maile w szablonie imie.nazwisko@firma). Czy to już jest przesłanka do wdrożenia RODO? Jeśli tak, to od czego zacząć?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Grzegorz

Podłączam się do zagadnienia. Ja prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, mam dwóch stałych klientów (faktury, spółka i stowarzyszenie). Świadczę dla nich usługę. W ramach tej usługi kontaktują się ze mną (e-mail) osoby ze spółki. Czy w takim razie powinienem zbierać od nich zgodę na przetwarzanie danych?
Czy w praktyce może to być np. informacja w stopce e-mail'a? Czy atakowanie o RODO dla każdej osoby która napisze do mnie e-mail'a jest właściwe?

Jeśli nie stykasz się podczas świadczenia usług z danymi osobowymi to nie musisz wdrażać Rodo.
Są tacy co twierdzą że imię i nazwisko + nazwa firmy to już Rodo, ale poleciłbym im najpierw walnąć się w głowę.

Agnieszka3M napisał:
ale co do ochrony danych im nie doradzasz :-o

oczywiście musisz

Agnieszka3M - jakie ma znaczenie co kto robi? Ważne tylko czy ma coś do czynienia z danymi osobowymi chronionymi czy nie.

Agnieszka3M napisał:
ale co do ochrony danych im nie doradzasz :-o
Doradzam, oni mają obowiązek stosowania RODO (nie wdając się w szczegóły).
Pytanie dotyczy mojej jednoosobowej działalności gospodarczej. Zastanawiam się, czy jest logicznie uzasadnione nieatakowanie każdego, kto będzie miał do mnie pytanie w formie elektronicznej (z przedsiębiorstwa, stowarzyszenia z którym współpracuję). Chodzi mi o unikanie absurdu, ale tak żeby było to zgodne z RODO.
Dlatego zapytałem, czy jeżeli otrzymam e-mail np. podmiotu zrzeszonego w stowarzyszeniu (z którym współpracuję) o doradztwo w pewnym zakresie, to czy na wstępie powinienem go witać RODO? Znam wyłącznie jego adres e-mail, może czasami imię...
Rozumiem, że faktury są "zwolnione" z RODO? - chyba, że mnie wyprowadzicie z błędu. Kto pyta - nie błądzi...

Rodo podlegają dane osobowe nie faktury. Jeśli w Twoich wszystkich papierach nie masz i nigdy nie będziesz takich danych miał to nie musisz wdrażać Rodo.

pemnovak napisał:
Są tacy co twierdzą że imię i nazwisko + nazwa firmy to już Rodo, ale poleciłbym im najpierw walnąć się w głowę.

Tak twierdzi choćby Komisja Europejska. Zresztą tak twierdzą wszyscy... Nic dziwnego - z uwagi na jednoznaczny i zrozumiały motyw 14 RODO. Znasz jakiś przepis wyłączający ochronę danych osobowych stanowiących część firmy osoby fizycznej? Coś na kształt dawnego art. 39b ustawy o swobodzie działalności gospodarczej?

ilaw napisał:
Tak twierdzi choćby Komisja Europejska. Zresztą tak twierdzą wszyscy... Nic dziwnego - z uwagi na jednoznaczny i zrozumiały motyw 14 RODO. Znasz jakiś przepis wyłączający ochronę danych osobowych stanowiących część firmy osoby fizycznej? Coś na kształt dawnego art. 39b ustawy o swobodzie działalności gospodarczej?

Akurat nie myślałem o os fizycznych prowadzących działalność ale jeśli już to Ci odpowiem że nie podlegają ochronie ponieważ już są publicznie dostępne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót