RODO przedstawiciel Handlowy

• Autor wątku Autor wątku slawek112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawek112

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
Mam pytanie odnośnie pracy . Pracuje jako PH w Cyfrowym Polsacie i bardzo często ludzie pisali mi na FB bo tam wrzucałem również ogłoszenia. I tutaj pojawia się problem czy jako PH mogę brać dane od klienta przez telefon lub FB? :) Słyszałem bardzo dużo wersji, że nie mogę w ogóle lub to klient musi do mnie zadzwonić lub że mogę ale muszę mu zgody + Rodo przeczytać przez telefon itp . Jak to wygląda w praktyce.

/// Nie wiedziałem do którego działu to przypasować jak coś proszę o przeniesienie .

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Dzień dobry. Nie wiedziałem gdzie napisać więc zapytam tutaj.

Czy zgodne z Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych jest fakt, że przy naijaniu towaru na kasę, na paragonie fiskalnym wyskakuje moje imię i pierwsza literka nazwiska.

Poproszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję za pomoc!

Ciężko uznać imię i pierwszą literę nazwiska za dane osobowe. Gdyby pojawiły się tam Twoje dane osobowe byłoby to zgodne z rozporządzeniem pod warunkiem udzielenia przez Ciebie zgody na przetwarzanie tych danych.

Co do slawek112 zrób jak radzi Agnieszka. Powinieneś dostać gotowca w postaci klauzuli informacyjnej dotyczącej danych osobowych dla klientów. W przypadku rozmowy telefonicznej ciężko wyobrazić sobie byś musiał przez kilka minut recytować jej treść, więc wystarczającym powinno być odesłanie do strony www gdzie można się z nią zapoznać.

"Gotowiec" nie rozwiąże problemu. Promowanie kontaktu przez portale zarządzane przez podmioty trzecie może zostać uznane za niewłaściwie dobrane środki techniczne i organizacyjne.

Oczywiście IOD Polsatu powinien rozwiać wszelkie wątpliwości, w tym co do zgodności z ich Polityką ochrony danych osobowych.

Jeżeli dojdzie do pozyskanie danych do klienta przez telefon - proszę podczas rozmowy odesłać do pełnej treści Polityki ochrony danych osobowych, na stronie internetowej, podkreślając fakt, że do niczego Klienta się nie zmusza,a podane przez niego dane osobowe podaje dobrowolnie, za jego zgodą i przyzwolenie.

W odniesieniu do imienia i pierwszej litery nazwiska, nie można tego zaklasyfikować w danym przypadku za dane osobowe. Kluczowym elementem w ustaleniu, czy dane informacje stanowią dane osobowe jest identyfikacja lub możliwość identyfikacji osoby fizycznej, której te informacje dotyczą. Informacja o osobie fizycznej, której nie można zidentyfikować nie stanowi danych osobowych, np. adres e-mail zawierający pierwsza literę imienia i nazwisko - będzie już dana osobową, ponieważ po tych danych można zidentyfikować osobę.

Powrót