RODO stopka z danymi firmy w e-mail

• Autor wątku Autor wątku Dzwilu88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzwilu88

Zbanowany
Odpowiedzi
210
Dzień dobry

Cytat z ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679
z dnia 27 kwietnia 2016 r.
w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych):

Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności. Niniejsze rozporządzenie ma jednak zastosowanie do administratorów lub podmiotów przetwarzających, którzy udostępniają środki przetwarzania danych osobowych na potrzeby takiej działalności osobistej lub domowej.

Czy mogę przesłać kopię wiadomości e-mail do siebie samego na mój prywatny email . Jest to korespondencja z biurem firmy w której pracuje pomiędzy mną, a kadrami. Są tam dane firmowe moje i pracownika z którym koresponduje.

Bo pewna osoba mnie straszy RODO, a przecież stopka w e-mail to, to samo co wizytówka, a to nie podlega RODO. Muszę poszukać tego art w ustawie.
Prawdopodobnie koleś ma coś na sumieniu i się boi.

Powrót