Rodzaje pełnomocnictw

• Autor wątku Autor wątku eu0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eu0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
moje pytanie dotyczy ważności pełnomocnictwa przy zmianie zarządu spółki z o.o..
Jak się zorientowałem, istnieją dwa rodzaje pełnomocnictw umożliwiające podejmowanie oświadczeń woli w imieniu spółki:
- pełnomocnictwa wydane przez spółkę,
- pełnomocnictwa wydane przez członka zarządu do działania w jego imieniu.

Jak rozumiem, te drugie wygasają, jeśli członek zarządu przestaje nim być.

Nie znalazłem w internecie jednoznacznej odpowiedzi, jak je odróżnić od siebie. Pełnomocnictwo, które mnie interesuje, ma taką treść:

Ja, niżej podpisany, Jan Kowalski, zamieszkały w X, legitymujący się dowdoem osobistym nr X, oświadczam, że do prowadzenia w moim imieniu działalności gospodardzej ustanawiam pełnomocnika:

Jana Nowaka, zamieszkałego w X, legitymującego się dowodem osobistym nr X

i upoważaniam do występowania w moim imieniu przed wszystkimi organami władzy, instytucjami, przedsiębiorstwami, bankami, innymi podmiotami gospodarczymi i składania oświadczeń i wniosków, a także do reprezentowania mnie w charakterze strony, wnioskodawcy, uczestnika postępowań i udzielania w moim imieniu dalszych pełnomocnictw. Pełnomocnictwo obejmuje możliwość podpisywania wszelkich umów. Upoważnienie dotyczy prowadzenia i zarządzania w moim imieniu spółką XYZ sp. z o.o..

Krytyczna dla mnie jest informacja, czy to pełnomocnictwo wygasa z chwilą wykreślenia członka zarządu z KRS.
Kto pomoże?

Powrót