A
andrew1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Moja matka jest właścicielką mieszkania własnościowego o wartości ok. 120 tys. Ja nie posiadam na własność żadnej nieruchomości. Moja siostra wraz z mężem i dziećmi (2) jest również właścicielką mieszkania własnościowego. Mój brat z kolei ma dom i mieszkanie. Matka, która ma ponad 80 lat, ma następujący plan: chce w ciągu najbliższych miesięcy, za swojego życia, sprzedać mieszkanie, siostra również chce sprzedać swoje i za zgromadzone pieniądze chcą kupić wspólne mieszkanie (w którym mieszkać będą: matka, siostra jej mąż i 2 dzieci). Obecne mieszkanie matki, gdyby zmarła, musiałoby zostać sprzedane i jego wartość podzielona pomiędzy trójkę jej dzieci: mnie, siostrę i brata, czyli wypadłoby ok. 40 tys. na osobę. Uważam, że matka postępuje niegodnie, ale przecież nie mogę jej tego zabronić. Pytanie moje brzmi następująco:
- czy po śmierci matki będę miała prawo domagać się od siostry spłacenia należnego mi spadku?
- matka nie ma prawa mnie wydziedziczyć, gdyż nie spełniam kryteriów (ciepłe relacje, częste odwiedziny, telefony itd.)
- matka najprawdopodobniej, po sprzedaży swojego mieszkania i zamieszkania z siostrą głównym właścicielem mieszkania uczyni siostrę, a skoro tak, to jak po śmierci matki będę mogła domagać się spadku, skoro w dniu śmierci matka pod względem prawnym nie będzie właścicielką żadnej nieruchomości?
Dziękuję za odpowiedź.
- czy po śmierci matki będę miała prawo domagać się od siostry spłacenia należnego mi spadku?
- matka nie ma prawa mnie wydziedziczyć, gdyż nie spełniam kryteriów (ciepłe relacje, częste odwiedziny, telefony itd.)
- matka najprawdopodobniej, po sprzedaży swojego mieszkania i zamieszkania z siostrą głównym właścicielem mieszkania uczyni siostrę, a skoro tak, to jak po śmierci matki będę mogła domagać się spadku, skoro w dniu śmierci matka pod względem prawnym nie będzie właścicielką żadnej nieruchomości?
Dziękuję za odpowiedź.