Rodzice w Angli, alimenty w Polsce.

• Autor wątku Autor wątku Golden.aga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golden.aga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam takie pytanie.
Od trzech miesięcy przebywam z dziećmi i moim partnerem w Anglii. Wyjechaliśmy ponieważ pojawiła się taka możliwość. Nie wiem, kiedy wrócimy do Kraju. Mam dwie córki na starszą (10 lat) mam w Polsce zasądzone alimenty w wysokości 350 zł.
Mój mąż mieszka od kilku lat w Angli.
Również ma drugie dziecko i jest w nowym związku.
Chciałabym podnieść mojemu byłemu alimenty.
Nie wiem, czy w tej sytuacji mogę to zrobić w Polsce czy w Angli ?( moja córka w tej chwili chodzi do szkoły w UK)
Szukałam informacji w necie, ale pojawiają się pytania czy były pobiera jakieś benefity..
Nie posiadam takich informacji, nie znam nawet dokładnego adresu jego zamieszkania i nie chce mi go podać.
Poprosiłam, aby przelewał mi pieniądze na nowe konto, nie zgodził.Ogólnie we wszystkich sprawach utrudnia mi życie.
Proszę o pomoc...Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

Jest specjalny kalkulator. Jesli zna Pani jego dochody i ogolna ilosc dzieci to mozna sobie sptawdzic. Jest duza szansa, ze ojciec sam sie zglosi do CSA i obnizy alimenty. Przy niskich zarobkach bedzie placic okolo 20 funtow miesiecznie. W Polsce moze Pani zakladac sprawe, ale koszt tlumaczen wszystkich dokumentow bedzie duzy. Co wiecej finalnie ojciec moze oswidczyc, ze nie wchodzi w spor i tyle.

spokojnie można to zrobić w Anglii skoro przynajmniej jedno z rodziców podlega tamtejszemu prawu (tu oboje), przyda się tłumaczenie obecnie obowiązującego wyroku; najlepiej udać się do odpowiednika naszej opieki społecznej tam pokierują dokładnie co robić

Powrót