rodzina zastepcza

• Autor wątku Autor wątku aniatrusewicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniatrusewicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam pochodze z rodziny zastepczej i chcialabym wiedziec czy nalezy mi sie jakas pomoc od wladz chodzi mi np o usamodzielnienie sie mieszkanie konkretnie i
wyprowadziłam sie z rodziny zastepczej jakies 2 lata temu jak zaszlam w ciaze jestem chora mam padaczke mieszkam u mijego chlopaka razem jest nas 6 osob z czego my we 3 zajmujemy maly pokoik jedynie ojciec i brat chlopaka maja problemy z alhoholem a na dodatek jego brat mnie nie lubi i awanturuje sie
nie stac nas na kupno mieszkania za wlasne pieniadze w miejscu gdzie mieszkamy "podobno" nier ma mieszkan komunalnych
tyle ze wiem ze przynajmniej jedno jest wolne sama widzialam plomby zalozone przez gmine ale burmistrz nawet nie wspomina o tym ze sa wolne mieszkania moze mi ktos doradzic gdzie moge uzyskac jakas pomoc

Witaj
Nie do końca piszesz o swojej sytuacji ale z tego co się orientuję osoby które były twoimi rodzicami zastępczymi musieli wiedzieć że w momencie ukończenia przez Ciebie nauki przysługuje Ci tzw usamodzielnienie się. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś na ten temat to pójdź do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie gdzie jest na pewno wydział d.s rodzin zastępczych. Tam ktoś na pewno udzieli Ci informacji na temat Twojej sytuacji związanej z usamodzielnieniem się (ja sama pochodzę z rodziny zastępczej a poza tym zajmowałam się troszkę tym) i czy należy ci się. W razie czego oni mają swego prawnika i pomogą ci. Co do mieszkania to wolne mieszkania nie dają gwarancji że dostaniesz mieszkanie komunalne. Jeśli mieszkasz w małym mieście to jest kłopot choć też do rozwiązania. W dużym zawsze możesz pisać do prezydenta.Poradziłabym ci umówienia się z Prezydentem lub napisanie pisma.
Powodzenia :)

Powrót