rodzinne - kindergeld

• Autor wątku Autor wątku kasiagorska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiagorska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
takie mam pytanie, naczytałam sie duzo na forum o kindergeld i moje pytanie jest takie, jezeli ojciec bedzie płacił na dziecko przynajmniej połowe kindergeld czy 92 euro, tą kwotę należy odjac od alimentów. a co bedzie jezeli bedzie płacil calosc zasadzonych alimentów? to wtedy ja bede musiala odddac kindergeld?
i jeszcze jedna watpliwosc
w Niemczech jest odwrotnie niz w Polsce z tym rodzinnym, bo u Nas jest to dla dziecka a w Niemczech jest dla rodzica.
Jezeli ojciec bedzie płacił alimenty minimum 92 euto to on występuje o rodzinne? a jezeli jest pozbawiony władzy rodzicielskiej to moze? robic cokolwiek ? czy nie moze i wtedy ja musze złozyc o rodzinne?
sytuacja dla mnie nowa i musze sie doszkolic

Ojciec nie placiwogole kindergeld, to placi Famillienkasse i otrzymuje calo sume ta osoba ktora wychowuje dziecko bo kindergeld jest dla dziecka a nie dla rodzica.Alimenty ojciec placi tyle ile sad zasadzil,nie ma to nic wspolnego z kindergeld.To jest zasada : pytanie jest takie: czy Pani mieszka w niemczech? czy Pani jest juz rozwiedziona? Druga rzecz ,jesli chodzi o pozbawienie praw rodzicielskich,ojciec nie ma prawa wystapic o kindergeld na to dziecko. To sa rzeczy ktore sa mi wiadome w 100%.

moje wątpliwości były takie że jeżeli dziecko otrzyma Kindergdeld to ojciec dziecka jego połowę będzie mógł odliczyc od zasądzonych alimentów. Pewnie coś źle zrozumiałam.
Ja mieszkam w Polsce, małżeństwem nie byliśmy, obecnie wystąpiłam do ROPS o ustalenie rodzinnego z tego tytułu że on pracuje tam, zobaczymy co z tego wyniknie
pozdrawiam.

Powrót