rodzinne, socjalne oraz ubezpieczenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Win77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Win77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich!
Mój mąż pracuje w Niemczech ja pracuje na cały etat w Polsce gdzie jestem ubezpieczona, w listopadzie urodzi nam się dziecko. Poród planuje w Niemczech. Czy wobec tego mój mąż będzie mógł pobierać rodzinne lub socjalne ( i jak w Niemczech wylicza się jego kwotę) oraz benefit z tytułu urodzenia przeze mnie dziecka. Ja oczywiście zrezygnuje w Polsce z „becikowego” i z rodzinnego. Tak do końca nie chcę rezygnować tu z pracy a w okresie macierzyńskiego i wychowawczego chcę mieszkać z mężem w Niemczech. I dopiero później stwierdzić gdzie pragnę żyć. Aaaa i jeszcze jak wygląda kwestia ubezpieczenia tzn. czy musze dodatkowo się ubezpieczyć?

Dzięki za opowiedz :smile:

jak mąż zrezygnuje z pracy na czas wychowania ,to może pobierać Elterngeld.
Ty możesz otrzymać również Elterngeld/wychowawczy(warunek musisz być ubezpieczona) , miesięczna wysokość zasiłku wynosi 65 % dochodu netto osiąganego przez ostatni rok , dla tych którzy nie pracowali 300€ .
Skoro jesteś ubezpieczona w PL , to już nie możesz być podpięta pod męża ubezpieczenie.

w Polsce nie musisz rezygnować z rodzinnego,przepisy się zmieniły

Ostatnia edycja:
Dzieki za informacje :)

ale jak wygląda kwestia ubezpieczenia, czy muszę byc ubezpieczona na czas porodu i wizyt u lekarza w Niemczech jak jest ubezpieczona w Polsce

Pozdrawiam

ale jak wygląda kwestia ubezpieczenia, czy muszę byc ubezpieczona na czas porodu i wizyt u lekarza w Niemczech
nie

bo podlegasz pod polskie ustawodawstwo i już jesteś ubezpieczona, to musisz zapytac czy oni pokryja koszta porodu(kilka tysiecy €)i jak to załatwić

tu masz przykład
Anna posiada obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w należącym do UE kraju A i spędza kilka miesięcy w kraju UE B, aby dokończyć studia. Ma ze sobą Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydaną w kraju A. Jest w ciąży i urodzi podczas pobytu w kraju B. Ciążę i poród uważa się za wymagające pilnej opieki medycznej, więc Anna uzyska niezbędną pomoc medyczną w kraju B, jeśli przedstawi Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego i dowód tożsamości.

Anna będzie traktowana w kraju B tak, jakby była w nim ubezpieczona. To znaczy, że jeśli dla osób tam ubezpieczonych opieka medyczna jest bezpłatna, będzie również bezpłatna dla Anny. Jeśli jest tam stosowany system, w którym pacjenci płacą, a następnie ubiegają się o zwrot kosztów, Anna poniesie takie same opłaty, jak osoby ubezpieczone na miejscu, a następnie wystąpi o zwrot kosztów. Powinna ubiegać się o zwrot w kraju B, gdzie uzyska go według tej samej stawki, według której otrzymują zwrot osoby ubezpieczone w danym kraju (następnie kraj B skontaktuje się z odpowiednimi organami służby zdrowia w kraju A, gdzie ubezpieczona jest Anna, aby odzyskać pieniądze).

Należy pamiętać, że gdyby wyłączną przyczyną pobytu Anny w kraju B było urodzenie tam dziecka, Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego mogłaby nie zostać uznana: zamiast polegać na karcie, Anna powinna poczynić przygotowania do porodu za granicą przed wyjazdem do kraju B. Dzięki temu może mieć jeszcze przed porodem pewność, które koszty zostaną pokryte.
http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_pl.htm

Tak do końca nie chcę rezygnować tu z pracy a w okresie macierzyńskiego
gdybyś zrezygnowała wtedy jesteś pod męża ubezpieczenie podpięta darmo, o ile on jest ubezpieczony ustawowo a nie prywatnie

Ostatnia edycja:
Dzieki Belunia !;) zapoznam sie z Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego

Pozdrawiam

Powrót