Rola Steuerberater'a przy składaniu Lohnsteuerklaerung.

• Autor wątku Autor wątku T-Mack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

T-Mack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni Forumowicze,

Mam pytanie odnośnie procedury rozliczania się z Finanzamt'em w Niemczech, czyli składania tzw. Lohnsteuerklaerung i roli Lohnsteuerberater'a w tej całej procedurze. Mianowicie chodzi mi o to czy po przekazaniu wszystkich danych do Steuerberater'a on sam wylicza należny podatek lub jego zwrot, czy raczej jest on tylko tak jakby pośrednikiem w przekazywaniu danych do Finanzamtu, który ostatecznie dokonuje przeliczenia i przetworzenia wszystkich danych i w ostateczności przesyła tzw. Bescheid ueber Lohnsteuer, w którym podane są dane dotyczące lub zwrotu lub dopłaty podatku.

Pytam z tego względu, że w 2011 miałem jescze dochody w Polsce około 1000 EUR, które wykazałem w EU/EWR, dane te zostały ujęte w Lohnsteuerklaerung 2011, ale przy progresi podatkowej do wyznaczenia podstawy opodatkowania, dochody z Polski nie zostały zaliczone w całości (1000 EUR) lecz w wysokości 128 EUR. Jest to dla mnie rzeczą nie jasną, i chciałbym zrozumieć na jakiej zasadzie Finanzamt wylicza jaki procent dochodów zagranicznych (Auslaendische Einkuenfte) doliczany jest do wyznaczenia stopy procentowej podatku od dochodów uzyskanych w Niemczech.

Steuerberater na pewno podaje całą kwotę w formularzu AUS po przeliczeniu na EUR.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją lub wie coś na ten temat ?

Z poważaniem,

W Niemczech, w przeciwienstwie do Polski, nikt (a wiec ani podatnik sam ani Steuerberater) sam nie wylicza/odlicza sobie podatkuw, tylko wypelnia oswiadczenie podatkowe, wyliczen dokonuje tylko i wylacznie Finanzamt.

Powrót