rosnące długi u komornika

• Autor wątku Autor wątku Breakboy121212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Breakboy121212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mój ojciec ma problem, a mianowicie wpadł w spirale długu i komornik siedzi na emeryturze już 16 lat. Naszym zdaniem długi uległy przedawnieniu, a dług u komornika zamiast maleć, rośnie. Większość długów wykupiły firmy windykacyjne. i Tu moje pytanie:
Czy firmy windykacyjne które wykupiły długi mają prawo do egzekwowania tej kwoty?
Czy jeśli mój ojciec nie ma żadnego stanu majątkowego oraz dodatkowych zarobków ma prawo do odwołania się o przedawnienie długu czy też jej anulowanie ze względu na bezskuteczność?
Czy komornik może przyjąć zobowiązania wobec firm windykacyjnych które odkupiły długi po 10 latach?
Gdzie można się zgłosić o pomoc lub gdzie pisać pisma ?

Dziękuje z góry za pomoc, czas gra dużą role ponieważ jest coraz więcej listów, telefonów zachęcających do płatności, czy też grożących windykacją i sądem. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc!:)

1) jeżeli są w trakcie egzekucji to nie uległy przedawnieniu
2) Jeżeli nie mają tytułów wykonawczych na swoją rzecz to nie.
3) Komornik nie umorzy postępowania jeżeli cokolwiek mu będzie spływać.
4) Komornik nic nie przejmuje
5) Są różne fundacje czy stowarzyszenia są tym zajmujące się bezpłatnie, są również punkty bezpłatnych porad prawnych

Niemniej jednak należy przede wszystkim wiedzieć co i komu się należy rzeczywiście. Co zostało po drodze sprzedane i tak dalej.

Breakboy121212 napisał:
Naszym zdaniem długi uległy przedawnieniu

Aby móc w ogóle mówić o przedawnieniu należy ustalić daty kiedy został nadany pierwszy wyrok, kiedy zostało wszczęte pierwsze postępowanie i ewentualnie kolejne postępowania, kiedy dług został wykupiony, kiedy nowy wierzyciel otrzymał tytuł itp. itd. jak wyżej i dopiero po określeniu ile minęło pomiędzy poszczególnymi czynnościami można stwierdzić, czy przedawnienie na którymś etapie miało miejsce, czy nie.

Sam fakt, że dług jest spłacany 16 lat nie świadczy o przedawnieniu. Wręcz przeciwnie, jak przez te wszystkie lata był komornik, to żadne przedawnienie nie mogło mieć miejsca.

Powrót