Roszczenia moich klientów

• Autor wątku Autor wątku kakazwz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakazwz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, od razu przepraszam jeśli napisałem w złym dziale.
Sprawa wygląda następująco, prowadzę działalność gospodarczą, w tamtym roku robiłem film weselny dla jednej pary. Spisaliśmy umowy, na umowie określona jest tylko długość filmu oraz dopisek że oświadczam że nie posiadam kopii nagrania.
Oddałem film już zrobiony, i wtedy zaczęły się problemy.
Para chciała poprawek wymyślonych z "kosmosu", zrobiłem co mogłem i oddałem poprawiony film. Nie pasowało znowu, chcieli takie rzeczy których się nie da zrobić bez poprzedniego uzgodnienia przed weselem, ponieważ nie nagrywa się całego wesela od 17 do 2 w nocy. Teraz wysłali do mnie pismo że do jutra chcą 500zł odszkodowania, a jeśli nie zapłacę, ich prawnik wyśle pismo do sądu, będę narażony na koszta sądowe 4-5 tysięcy złotych.

Kto w tym sporze ma racje, ponieważ na umowie nie jest określone co ma być, które piosenki które momenty. Pozdrawiam serdecznie

kakazwz napisał:
... oraz dopisek że oświadczam że nie posiadam kopii nagrania. ...
Nie rozumiem o co chodzi z tym dopiskiem? Nawet gdybyś przenosił na zleceniodawcę autorskie prawa majątkowe to posiadanie kopii nie narusza niczyich praw. Żądania zleceniodawcy nie ujęte w umowie nie są podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Zapoznaj się dodatkowo z:
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Pamiętaj, że film jest Twoja własnością i tylko Ty jako autor decydujesz o sposobie jego wykorzystania i rozpowszechniania.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, czyli z mojej strony nie mam czego się bać, zrobiłem wszystko zgodnie z umową. Na dodatek straszą mnie skarbówką, a podatek od faktury był zapłacony, wszystko w księgowości jest dobrze. Oby jak najmniej takich klientów, pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję :)

Czu ową umową przenosisz prawa autorskie majątkowe na zleceniodawcę?

Powrót