Roszczenia uczelni za nie uiszczone czesne. Czy mogą chcieć spłaty po 3 latach ?

• Autor wątku Autor wątku Lykos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lykos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Przeglądając dokumenty zauważyłem niezgodność, a dokładnie że nie mam zapłaconych czesnych za semestr 2012/2013.
Do tej uczelni juz nie chodzę - w roku 2013 zrezygnowałem i nie zapłaciłem czesnych. Moze moja niuwaga wyszła by wcześniej niz teraz (po 3 latach) gdybym dostał jakiekolwiek pismo z uczelni, lecz nie dostałem ani jednego do dnia dzisiejszego...
Moje pytanie to czy uczelnia moze jeszcze domagać sie spłaty tej kwoty oraz czy ma prawo naliczyć sobie odsetki za zwłokę jesli nie wysyłała żadnych upomnień itp.
Z góry dziękuje za porady.

Przede wszystkim módl się aby uczelnia nie skorzystała ze swojego prawa. Zgodnie bowiem z ostatnią uchwałą SN z 21 października 2015 będzie Cię obowiązywał 10 letni okres przedawnienia. Dodatkowo ważne jest czy rozwiązałeś z uczelnią umowę? Nie ma znaczenia że nie dostawałeś wezwań do zapłaty.

Ostatnia edycja:
mss71 napisał:
Przede wszystkim módl się aby uczelnia nie skorzystała ze swojego prawa. Zgodnie bowiem z ostatnią uchwałą SN z 21 października 2015 będzie Cię obowiązywał 10 letni okres przedawnienia.
Plizzzz nie pisz już nic więcej... Brednie są przebijane przez kolejne brednie. W pojedynkę siebie licytujesz?

Doczytaj tę uchwałę, przetraw - i zrozum o co w niej chodzi, zwłaszcza w świetle ustawy która mówi o 3-letnim okresie przedawnienia także dla umów zawartych przed dniem wejścia jej w życie.

To jak to w końcu jest ?
Przedawnienie następuje po 3 czy po 10 latach?

amelia2013 napisał:
Plizzzz nie pisz już nic więcej... Brednie są przebijane przez kolejne brednie. W pojedynkę siebie licytujesz?

Doczytaj tę uchwałę, przetraw - i zrozum o co w niej chodzi, zwłaszcza w świetle ustawy która mówi o 3-letnim okresie przedawnienia także dla umów zawartych przed dniem wejścia jej w życie.

Z cały szacunkiem dla Ciebie:

Do przedawnienia roszczenia o opłatę za studia określoną w umowie zawartej na podstawie art. 160 ust. 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku Prawo o szkolnictwie wyższym w brzmieniu obowiązującym w dniu 1 października 2009 roku ( Dz. U. z 2005 r., Nr 164, poz. 1365), w okresie przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 11 lipca 2014 roku o zmianie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw ( Dz. U. 2014 , poz. 1198 ), miał zastosowanie dziesięcioletni termin przewidziany w art.118 k.c.

Nie widzę tu twierdzenia o trzyletnim okresie przedawnienia. Zdecydowanie.

mss71 napisał:
Nie widzę tu twierdzenia o trzyletnim okresie przedawnienia. Zdecydowanie.
Nie widzisz, bo nie chcesz zobaczyć okoliczności sprawy dla jakiej wydano tę uchwałę. I dodatkowo czytasz bzdury jakie wypisuje KGPN - przecież nie przeproszą że ośmielają się niepokoić pozwanego, lecz będą pisać brednie do skutku, w nadziei że pozwany w to uwierzy i nie odeprze zarzutem.
Nawet obecnie PiS nie jest w stanie wydać mającej moc prawną uchwały sprzecznej z ustawą - a ta wyraźnie mówi o 3-letnim okresie przedawnienia także dla umów zawartych wcześniej.

Aby nie przedłużać tej dyskusji bo jesteś kompletnie zielony: uchwałę wydano dla sprawy wszczętej przed wejściem w życie ustawy. Zatem powstała sytuacja, czy nie można by zastosować nowej ustawy i jaki będzie ona mieć wpływ na tę sprawę, zwłaszcza że do tamtej pory orzecznictwo nie było do końca jednoznaczne (2 lata, 3 lata, 10 lat). SN orzekł, że należy stosować termin 10-letni.
Jeśli pozew trafił już po dacie obowiązywania nowej ustawy, stosujemy literalnie jej brzmienie - czyli 3 lata.
Lykos napisał:
To jak to w końcu jest ?
Przedawnienie następuje po 3 czy po 10 latach?
Zależy kiedy pozew trafił do sądu. Jeśli już w październiku 2014 bądź później - to 3 lata. Jeśli wcześniej - to 10 lat.

Ostatnia edycja:
amelia2013 napisał:
a ta wyraźnie mówi o 3-letnim okresie przedawnienia także dla umów zawartych wcześniej.
Nie widzę miejsca w którym ta Ustawa mówi wyraźnie o tym że dotyczy to umów zawartych wcześniej.
Myślę że pozostaniemy przy swoich stanowiskach. Każdy ma do tego prawo.
P.S. Nie czytuję bredni, a zwłaszcza firm windykacyjnych

USTAWA
z dnia 11 lipca 2014 r.
o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw

Art. 32. Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne, o których mowa w art. 99 ust. 1
ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7
ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

Art. 160a ust. 7
Roszczenia wynikające z umowy przedawniają się z upływem trzech lat

Dziękuję, nie mam więcej wątpliwości do postawienia na forum.

Zostałam skreślona z listy studentów 5.12.2012r. Pismo o zaległościach wraz z odsetkami dostałam 14.01.2016r. Musze płacić czy jest już to sprawa przedawniona?

Roszczenie wygląda na przedawnione

Witam, zostałam skreślona z listy studentów. Uczelnie naliczyła opłaty (długa sprawa, moim zdaniem nie zgodnie z tabelą opłat) Data wymagalnosci spłaty kolejno 16/02/2016 oraz 28/09/2013 i dalej ostatnia grudzień 2013.
11/02/2016 otrzymałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, pozew złożony 11/12/2015. Czy w którymś miejscu mogę powołać się na przedwanieni? Dzięki.
Zuz

Właśnie zauważyłam ze wpisałam zła datę:
Data wymagalności zapłaty 16/02/2013 a nie 2016.

Nie ma to znaczenia, jeśli pozew wniesiono w 2015 roku

Powrót