Roszczenia właściciela praw autorskich do kanału na YouTube: co robić?

• Autor wątku Autor wątku Polak94321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polak94321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
Opiszę od początku pewną sprawę z którą związane są moje pytania. Od dłuższego czasu prowadziłem kanał w serwisie YouTube, na którym zamieszczałem remixy, tzw. blendy piosenek oraz składanki muzyczne. Robiłem to czysto hobbystycznie, na filmach nie zarobiłem ani grosza. YouTube wyświetlał komunikat o "dopasowaniu treści" i na reklamach zarabiał np. wykonawca piosenki która znalazła się na składance. Każda piosenka stanowiła tylko część "dzieła", jakim było nagranie, poza tym w opisie filmu zamieszczałem informacje o tym kto jest autorem użytej piosenki, lub w przypadku użycia acapelli do remixu dodawałem link do profilu wykonawcy.

Ostatnią składankę wrzuciłem ok. tygodnia temu, wszystko działało, na reklamach oczywiście zarabiał właściciel praw autorskich. Dzisiaj dostałem maila od YouTube, że mój film został usunięty z serwisu na żądanie wytwórni płytowej która posiadała prawa do zaledwie jednej piosenki ze składanki. W mailu była także informacja o tym że jeśli roszczenia się powtórzą moje konto zostanie usunięte, a autor pozwu może także sprawdzać inne materiały na moim kanale pod względem treści chronionych.

W związku z tym mam następujące pytania:
- Czy zamieszczanie filmów zawierających acapelle/nagranie nie należące do mnie nie podpada pod prawo dozwolonego użytku, skoro na filmie nie zarabiam i podaję informację o autorze?
- Czy na wszelki wypadek nie powinienem usunąć pozostałych składanek z YouTube? Niektóre miały blisko 100 tysięcy wyświetleń i nikt się do nich nie przyczepił, poza dopasowaniem treści (czyli wydawca zarabia na filmie a nie ja).
- Czy jeśli YouTube zablokował ten film, a ja go w dodatku usunąłem zupełnie z serwisu to poza konsekwencjami od YouTube (przyznanie ostrzeżenia, zdjęcie filmu z kanału) grożą mi jakieś problemy prawne? Czy wytwórnia płytowa do której należą prawa może mieć bezpośrednio do mnie jakieś roszczenia (np. żądanie odszkodowania) ?
Będę wdzięczny za odpowiedzi, jeśli napisałem coś na co odpowiedź jest oczywista to przepraszam ale w temacie prawa jestem raczej zielony.

Ostatnia edycja:
1. Nie, na korzystanie z cudzego utworu, a tym bardziej rozpowszechnianie niezbędna jest zgoda uprawnionego.
2. Tak, czytaj pkt. 1.;
3. Mogą z tytułu jak w pkt. 1.

Ostatnia edycja:
Powrót