Roszczenia z tytułu świadczeń pieniężnych z PUP

• Autor wątku Autor wątku graff2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graff2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam oto taki problem. W 2005 roku zostały przyznane mi środki finansowe z PUP na otworzenie działalności gospodarczej. W 2007 roku musiałem "zwinąć biznes".
Kilka dni temu, czyli po 9 latach dostałem pismo z PUP że w/w środki zostały mi błędnie przyznane.
Art. 76 ustawy o promocji zatrudnienia mówi że "..... roszczenia powiatowego urzędu pracy ulegają przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia ich wypłaty".
Jeśli dobrze rozumuję to PUP teraz nie powinien się domagać ode mnie zwrotu tych środków, a może się mylę :?:

Czekam na odpowiedzi jak z tego wybrnąć.
Pozdrawiam

graff2 napisał:
Kilka dni temu, czyli po 9 latach dostałem pismo z PUP że w/w środki zostały mi błędnie przyznane.
Co to znaczy "błędnie przyznane? Podaj szczegóły sprawy, bo bez tego nie wiadomo kto, gdzie i jaki błąd popełnił.

Błędnie przyznane to znaczy to iż gdy ubiegałem się o fundusze na rozpoczęcie działalności miałem status osoby bezrobotnej, a po 9 latach okazało się że mój poprzedni pracodawca w tym samym czasie nadal odprowadzał składki do ZUSu bez mojej wiedzy czyli miałem składki odprowadzane podwójnie. ZUS widocznie weryfikował swoje dane i wysłał informacje do PUP, że mam zdublowane składki.
PUP jakoś chyba nie dbale zweryfikował czy jestem osobą bezrobotną czy nie. Dlatego całe to zamieszanie.
Trochę to zakręcone ale mam nadzieję że jest zrozumiałe.

graff2 napisał:
po 9 latach okazało się że mój poprzedni pracodawca w tym samym czasie nadal odprowadzał składki do ZUSu bez mojej wiedzy
Stosunek pracy został rozwiązany kiedy? Posiadasz świadectwo pracy z tego okresu? O ile była to praca na podstawie umowy o pracę.

Powrót