Roszczenie banku po spłacie nalezności

• Autor wątku Autor wątku milski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Mam troszkę wg mnie nietypową sprawę. W 2001 r. wziołem kredyt w anku na zakup odkurzacza Karcher na ok. 3000 PLN. Kupiłem go wspólnie z kuzynem ale niestety po jakimś czasie kuzyn stwierdził , że nie stać go na spłatę i zostałem z tym sam. A ja jako młody wtedy człowiek uznałem , że też mogę tego nie spłacać.Niestety (a może stety) bank wystawil bankowy tytuł egzekucyjny i w 2009 r. kiedy już wydoroslałem i założyłem rodzinę komornik zajął mi konto firmowe i ściągnął należność w ok. 5000 PLN.Po spłacie tej wierzytelności i umorzeniu postępowania przez komornika uznałem , że dług mam spłacony. Niestety całkiem niedawno starałem się o kredyt w innym banku i okazało się , że zostałem wpisany do bankowego rejestru niesolidnych dłuzników za niespłacenie w/w kredytu. Po korespondencji z bankiem poinformowali mnie ,że mimo to iż komornik umorzył postępowanie to w dalszym ciągu istnieje u nich zadłuzenie na kwotę ok 3800 PLN. Doradzcie proszę gdzie mam zgłosić zarzut przedawnienia wierzytelności do banku czy do sadu ??
Proszę również o pomoc jak mam wymóc na banku wykreślenie mnie z rejestru niesolidnych dłużników.Spłaciłem należność przez komornika na podstawie dwóch tytułów wykonawczych a okazuję sie ze mam dalej zadłużenie i wydaję mi się to naciaganie niedoinformowanych klientów.Z góry dziękuje za wszelką pomoc lub informacje gdzie mogę znaleść jakieś wzory pism aby tą sprawę zakończyć.

Pewnie chodzi ci o BIK lub BIG obydwie instytucję zajmują się niczym innym jak zapisywanie wszystkich osób i instytucji które maja zobowiązania względem innych i w jaki sposób je regulacji. Nie ważne czy są spłacane w terminie czy nie, wszystko jest odnotowywane, by inne podmioty mogły sprawdzić przed udzieleniem ci np kredytu w jaki sposób do tej pory spłacałeś swoje zobowiązania. Jeśli w terminie to super, a jeśli nie to gorzej, bo tej historii nie da się wykreślić, przez 10 lat. Możesz wnioskować do wierzyciela by zgłosił w BIK że spłaciłeś należność i w ciągu miesiąca powinno to być odnotowane, ale to nie znaczy że zniknie informacja że miałeś spory problem z tą należnością pojawi się tylko info że nie masz już względem Nich zobowiązań.

pewnie nie chodzi mu ani o bik ani o big i nie 10 tylko 5 lat, tylko jak wyraźnie napisał chodzi o Bankowy Rejestr, baza prowadzona przez ZBP nie mniej ważna a może i ważniejsza niż bik, nie ma żadnych środków którymi mógłbyś wymóc na banku wykreślenie z BR, bank sam wykreśli wpis równo po 5 latach od momentu spłaty zaległości, pozostaje jedynie prosić bank o wcześniejsze wykreślenie ale pojawia się jeszcze kwota 3800 więc nic to nie da

Ostatnia edycja:
Powrót