Roszczenie i komornik a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Robin1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robin1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Potrzebuję a z racji tego proszę o poradę (a dokładnie informacje) w mojej sprawie. Mianowicie (ponumeruję by było wygodniej):

1. "Wiszą" na mnie 2 roszczenia stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu (za przejazdy autobusowe bez biletu, wyrok w 2008 r. i 2007 r., z tego co mi wiadomo do tamtego roku okres przedawnienia za tego typu roszczenia wynosił 10 lat (czyli tak czy inaczej przedawnił się w tamtym roku) a od 9 lipca 2018 r. okres ten wynosi 6 lat, prawda?

2. Co jeśli firma windykacyjna przekaże takie roszczenie do komornika, rozumiem, że komornik nie musi (i raczej na pewno tego nie zrobi) sprawdzić czy to roszczenie jest przedawnione tylko przystąpi do egzekucji komorniczej, jak w takim razie to zablokować?
2b. Albo czy jest coś co można zrobić wcześniej by takiego roszczenia firma windykacyjna nie mogła już przekazać do komornika?

3. I druga sytuacja, co jeśli takie roszczenie zostało przekazane do komornika i na poczet jego zajął już połowę wymaganej kwoty na moim koncie? Z tego co mi się wydaje, to kwota ta zostanie przekazana dopiero po 7 dniach, czyli do tego czasu "wisi" w systemie, czy jest możliwość jej odzyskania jeśli zgłoszę komornikowi (albo jak inaczej to zrobić?) , że roszczenie jest przedawnione?

Edit: Dodam jeszcze, że nie otrzymałem żadnych pism/informacji od komornika.

Ostatnia edycja:
Robin1995 napisał:
wyrok w 2008 r. i 2007 r.
a co się działo pomiędzy 2007 i 2008 r do czasu dzisiejszego? czy były prowadzone wcześniejsze egzekucje?, czy były sprzedawane wierzytelności i przepisywanie klauzuli wykonalności na nowego wierzyciela?, kiedy nadano klauzulę wykonalności na pierwotnego wierzyciela jeżeli z takim wnioskiem wystąpił? - zobacz ile zadanych pytań a ty wyskakujesz z zarzutem przedawnienia, najpierw trzeba przejrzeć historię każdej sprawy aby coś powiedzieć.

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
a co się działo pomiędzy 2007 i 2008 r do czasu dzisiejszego? czy były prowadzone wcześniejsze egzekucje?

Nie, nie były prowadzone wcześniejsze egzekucje.
Czy przepisywanie klauzuli wykonalności przerywa bieg przedawnienia?

Co do reszty to dopiero w poniedziałek będę więcej wiedział. Na ten moment przyjmijmy, że wierzytelność faktycznie jest przedawniona, ponieważ zależy mi na dowiedzeniu się co w takiej sytuacji mogę zrobić w sprawie komornika (pytanie 3 w pierwszym poście).

Z góry dziękuję :)

Ostatnia edycja:
Robin1995 napisał:
Czy przepisywanie klauzuli wykonalności przerywa bieg przedawnienia?
tak, każda skuteczna czynność przed sądem przerywa bieg przedawnienia,

Dziękuję, sprawdzę dokładnie akta sprawy. Ale przyjmijmy zatem, że sprawa przedawniona, co jeśli takie roszczenie zostało przekazane do komornika i na poczet jego zajął już połowę wymaganej kwoty na moim koncie? Z tego co mi się wydaje, to kwota ta zostanie przekazana dopiero po 7 dniach, czyli do tego czasu "wisi" w systemie, czy jest możliwość jej odzyskania jeśli zgłoszę komornikowi (albo jak inaczej to zrobić?) , że roszczenie jest przedawnione?

jeżeli faktycznie w okresie 2007/2008 do dnia dzisiejszego nie było żadnych czynności polegających na odzyskaniu kwot z nakazów zapłaty to mogło to ulec przedawnieniu, w tedy możesz zwalczać to pozwem z art. 840 k.p.c. wnosząc pozew jak i wniosek o zawieszenie egzekucji komorniczej do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy. Zarzutem wtedy jaki podnosisz w tym że pozwie to zarzut przedawnienia kwoty głównej nakazu jak i odsetek (art. 125 k.c.).

Ooo dziękuję bardzo za tą informację.
Mam jeszcze pytanie, co (po pozytywnym dla mnie rozpatrzeniu mojego pozwu) z pieniędzmi które w międzyczasie komornik mi pobrał z tytułu tego roszczenia?

I jeszcze drugie pytanie w przypadku roszczenia które nie zostało jeszcze przekazane do komornika a również uległo przedawnieniu:
czy jest coś co można zrobić wcześniej by takiego roszczenia firma windykacyjna nie mogła już przekazać do komornika?

Robin1995 napisał:
Mam jeszcze pytanie, co (po pozytywnym dla mnie rozpatrzeniu mojego pozwu) z pieniędzmi które w międzyczasie komornik mi pobrał z tytułu tego roszczenia?
jeżeli komornik nie przekazał ich wierzycielowi a znalazły się w depozycie sądu po wydaniu postanowienia o zawieszeniu egzekucji komorniczej to po wyroku na twoją korzyść zostaną one tobie zwrócone, gorzej jeżeli komornik zakończy postępowanie egzekucyjne po skonsumowaniu nakazu zapłaty w całości przed wydaniem postanowienia o zabezpieczeniu powództwa, w tedy sprawa się skomplikuje.
Robin1995 napisał:
I jeszcze drugie pytanie w przypadku roszczenia które nie zostało jeszcze przekazane do komornika a również uległo przedawnieniu:
czy jest coś co można zrobić wcześniej by takiego roszczenia firma windykacyjna nie mogła już przekazać do komornika?
według mojej oceny trzeba czekać na ruch wierzyciela i w tedy działać,

To (chyba ;) ) ostatnie pytanie:
- pieniądze zostaną przekazane wierzycielowi dopiero jak zostaną w całości ściągnięte? Ponieważ obecnie z konta zabrana została mi połowa kwoty a druga połowa pewnie w przyszłym miesiącu.

Pytanie wyżej już nie ważne. Jeśli to możliwe to potrzebowałbym informacje jak ma wyglądać pismo do sądu o przedawnienie odsetek wierzytelności którą zajął komornik.

Pismo do sadu to pozew z art 840 kpc w związku z art 125 kc.
Wpisz frazę a dobry wujek Google wypluje przykłady takich pozwów.

Powrót