roszczenie naprawy samochodu po wizycie w warsztacie

• Autor wątku Autor wątku szoku95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szoku95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam spory problem ale zacznę od początku.
W sierpniu kupiłem po 2/3 tygodniach uległ awarii silnik, nie chciałem wchodzić na drogę sądową ze sprzedającym i postanowiłem naprawić go na swój koszt. 27.08.2014 postawiłem samochód do warsztatu facet miał zrobić generalny remont silnika druga głowica (osobiście ją dostarczyłem) pierścienie uszczelniacze (miał zostać tylko jeden stary ten na wale od skrzyni biegów) wszystkie uszczelki. Samochód stał u tego Pana 3 miesiące do 14.11.2014. Odbierając samochód zauważyłem że koło od rozrządu faluje i zwróciłem uwagę na nie mechanikowi (koło falowało wcześniej ale on miał zajrzeć i zobaczyć co jest przyczyną) stwierdził tylko że u niego w też tak jest i nic się z samochodem nie dzieje dodał również że wału nie naprostuje. Odebrałem samochód i tak jeździłem do 22.12.2014 (w miedzy czasie byłem u niego żeby ustawił ponownie zapłon ponieważ coś się z nim stało w czasie jazdy) gdy w drodze urwało się koło od rozrządu (najprawdopodobniej nie opłaca się już naprawiać silnika) na oderwanym kole jak i na wale pokazały się spawy których nie powinno być, nie wiem czy to ten mechanik czy już przed zakupem tak było. Z Panem nie ma żadnego kontaktu chciałbym jakoś tę sprawę z nim wyjaśnić polubownie ale najwyraźniej się nie da.

Mam takie pytanie co teraz zrobić? Czytałem żeby napisać list polecony za potwierdzeniem odbioru ale nie wiem jak się za to zabrać. Jakie są ustawy i czy jest sens walczyć z "mechanikiem"?
Dodam że samochód jest zarejestrowany na ojca a ja go tylko użytkuje.
Panu mechanikowi przekazałem w trakcie naprawy 1200 zł na części ale nie mam z nim spisanej żadnej umowy (tylko umowa ustna)
Czytałem trochę na forach ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi dlatego proszę o pomoc i poradę tutaj.
Z góry dziekuje.

Nie masz dowodu i nie wiadomo w jakim stanie samochód oddałeś , co miał zrobić mechanik i w jakim stanie odebrałeś. O co konkretnie chcesz walczyć z mechanikiem?

Dokładnie chce żeby powiedział co dokładnie zrobił ponieważ na dzień dzisiejszy wiem że nie wymienił kilku uszczelniaczy i łożyska na alternatorze a także miał zobaczyć co się dzieje z tym kołem które się urwało, tylko stwierdził że tak musi być, byłem dziś u innego mechanika po opinię to stwierdził że nie zna osoby która zostawiłaby to tak jak było zrobione teraz. Od mechanika nie usłyszałem żadnych słów wyjaśnień dlatego mam coraz większe wątpliwości co do wykonanej naprawy. Chciałbym jeśli nie wymienił tego o czym mówił żeby zwrócił mi część pieniędzy za to czego nie zrobił a jeśli nie zwrot kosztów to naprawa i wymiana tego co było zaplanowane. Jeśli będę wiedział co robić to skorzystam z opinii rzeczoznawcy

Nic z tego nie rozumiem, ale jeśli chcesz cokolwiek wyegzekwować od mechanika, wyjaśnij wszystko, ustal z nim szczegóły i spisz umowę.

Powrót